Sistemul informatic pentru depunerea online a proiectelor europene, lansat în luna martie

Lansarea sistemului informatic pentru depunerea online a proiectelor europene a fost devansată pentru luna martie și nu va fi deschisă astăzi, așa cum era prevăzut inițial.

19 feb. 2016, 12:12
Sistemul informatic pentru depunerea online a proiectelor europene, lansat în luna martie

MySmis este în proces de finalizare. Azi era ultimul retuș, din câte știu eu. Nu va fi deschis astăzi (vineri — n.r.). E verificat de mai multe organisme intermediare pentru că la nivel central funcționează și vrem să vedem cum funcționează și la nivel local. E foarte important să nu avem erori pe el. Noi spunem că în luna martie lansăm programul„, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Ciprian Necula, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

În data de 4 februarie, ministrul de resort, Aura Răducu, spunea că MySMIS va fi operațională începând cu data de 19 februarie, cu o întârziere de aproximativ o lună.

Inițial am crezut că anumite probleme tehnice le putem rezolva până la 15 ianuarie. Și Windows 10 când s-a pus, a durat câteva luni până când s-a lansat. Serviciul de Telecomunicații Speciale ne ajută, este o echipă care lucrează intens și multe ore pe zi pentru a ne ajuta. Acesta este un sistem extrem de complex. O să fie mai important decât orice sistem pe care îl avem. Odată ce aplicantul își depune CNP-ul și spune că se numește Ionescu, Popescu, imediat este legat la baza de date a Poliției și este verificat dacă CNP-ul este al acelei persoane și are voie să se înscrie. Este interconectat cu mai multe baze de date astfel încât să eliminăm din problemele și dificultățile pe care le-am avut în prima perioadă când veneau beneficiari pe mai multe proiecte și lucrau 30 de ore pe zi pe un proiect. Nu o să se mai poată face asta și o să știi cine lucrează și cum. Nu avem ce face, am întârziat cu o lună„, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Aura Răducu a precizat că persoanele care vor apărea că muncesc peste 12 ore pe zi vor fi date afară din sistem, aceasta fiind limita stabilită.

În 2014, a fost lansată aplicația MySMIS2014, care urmează a fi utilizată de solicitanții și beneficiarii de fonduri europene în relația lor cu autoritățile, pentru a depune proiecte mai rapid și mai simplu, utilizând mediul online, și pentru a-și implementa mai ușor proiectele.

În data de 25 noiembrie 2015, Ministerul Fondurilor Europene — Direcția Generală Programe Capital Uman a anunțat amânarea deschiderii sistemului informatic MySMIS2014 pentru cererile de propuneri de proiecte nr. 2 — Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate rome și nr. 3/2015 — Sprijin pregătitor pentru animarea comunității din cadrul orașelor cu populație peste 20.000 de locuitori, Etapa I — Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL) și pentru înființare GAL nou/ adaptare GAL deja înființat la cerințele DLRC pentru perioada de programare 2014-2020, aferente Programului Operațional Capital Uman (POCU).

Decizia a venit ca urmare a identificării unor elemente care necesită îmbunătățiri și simplificare în operaționalizarea sistemului informatic MySMIS2014, elemente sesizate în urma testării finale a acestuia.

Citeşte şi Ministerul Transporturilor a trimis la Comisia Europeană proiecte în valoare de aproape un miliard de euro