Situaţia din Ucraina, pe agenda reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est de la Varşovia

Situaţia din Ucraina şi consecinţele conflictului din fosta republică sovietică, mai ales după catastrofa aviatică din regiunea Doneţk soldată cu 298 de morţi, constituie unul din subiectele principale aflate pe agenda reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est care are loc marţi la Varşovia, informează ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

22 iul. 2014, 07:28
Situaţia din Ucraina, pe agenda reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est de la Varşovia

La discuţiile din capitala poloneză vor fi prezenţi preşedinţii Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, precum şi liderii statelor membre ale Grupului de la Vişegrad – Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

În legătură cu conflictul ucrainean, preşedintele polonez Bronislaw Komorowski sublinia că, după prăbuşirea avionului malaezian în zona de conflict din estul acestei ţări, ”problema independenţei Ucrainei iese din cadrul relaţiilor ruso-ucrainene şi capătă un caracter global”.

Citeşte şi Presupusele cutii negre ale avionului malaezian prăbuşit, sub controlul rebelilor proruşi

Potrivit preşedintelui Komorowski, la apropiatul summit din septembrie al NATO trebuie discutate modalităţile prin care Alianţa poate deveni ‘un mecanism eficient de descurajare’, Polonia pronunţându-se de mai multe ori pentru extinderea prezenţei forţelor blocului nord-atlantic în regiune, mai scrie ITAR-TASS.

La summitul de la Varşovia vor fi dezbătute şi subiecte legate de elaborarea unei poziţii comune în privinţa viitorului Alianţei. ”În cadrul acestei poziţii comune, există, desigur, problema întăririi NATO pe flancul estic’, a mai indicat preşedintele polonez, citat de agenţia de presă rusă.

Citeşte şi TRAGEDIE UCRAINA. Putin şi-a luat angajamentul să coopereze pentru recuperarea corpurilor