Situaţie alarmantă din cauza secetei. În Moldova, oamenii primesc apă cu porţia din cauza secetei

 În zona Moldovei nu a mai plouat de două luni, iar autorităţile au impus restricţii de apă fără precedent, în mai multe zone. Oamenii sunt disperaţi, pe lângă culturile distruse, ei se confruntă acum cu o problemă şi mai gravă: nu mai au apă pentru animale.

RomaniaTV.net
10 iun. 2015, 08:29
Situaţie alarmantă din cauza secetei. În Moldova, oamenii primesc apă cu porţia din cauza secetei

Secetă mare în aproape jumătate de ţară. Arşiţa a lovit cel mai rău Moldova şi zone întinse din Oltenia, unde rezervele de apă din sol sunt aproape de nivelul de criză, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie. Dacă nu va ploua în perioada următoare, investiţiile agricultorilor se vor duce pe apa sâmbetei.

Citeşte şi Icoana aducătoare de ploaie revine în Moldova. Este ultima speranţă a localnicilor să scape de secetă

Salvarea fermierilor ar fi putut veni de la un sistem de irigaţii. Dar ce a fost construit înainte de 1989 aproape că a dispărut – o parte s-a distrus, dar cel mai mult a fost furat. La Vaslui, de două luni nu a căzut un strop de ploaie, iar grâul şi porumbul resimt din plin lipsa apei din pământ. Plantele nu au crescut suficient, iar fermierii estimează că nu vor reuşi să obţină nici jumătate din producţia de anul trecut. La pierderi similare se aşteaptă şi agricultorii din Suceava şi Bacău. La Suceava, pe lângă grâu, porumb sau rapiţă, are de suferit şi cultura de cartof. În medie, o treime este compromisă, estimează agricultorii. Jumătate din culturile de grâu ar putea fi pierdute şi la Bacău.

Citeşte şi În Buzău nu a mai plouat de două luni: Culturile, compromise din cauza secetei

Sistemul vechi de irigaţii mai poate uda doar 8% din suprafaţa arabilă a ţării, faţă de o treime cât se iriga în urmă cu 25 de ani. În aceste condiţii nu este de mirare faptul că recoltele strânse de fermieri după un an de muncă sunt la jumătate faţă de media europeană.