Situație alarmantă! Invazie de șerpi într-un important oraș din România. Locuitorii au primit avertizări RO-ALERT

Un important oraș din România se confruntă cu o problemă majoră. Este vorba despre o invazie de șerpi. În Oradea, tot mai multe sesizări au fost făcute cu privire la acest aspect. Iată ce trebuie să faci dacă întâlnești un șarpe.

08 iun. 2023, 18:45
Situație alarmantă! Invazie de șerpi într-un important oraș din România. Locuitorii au primit avertizări RO-ALERT
Situație alarmantă! Invazie de șerpi într-un important oraș din România. Locuitorii au primit avertizări RO-ALERT

Românii care locuiesc în Oradea se confruntă cu o situație de groază! Orașul a fost invadat de șerpi, iar autoritățiile au trimis mesaje RO-ALERT în care informau că este obligatoriu ca locuitorii să închidă geamurile și ușile și să fie precauți. În ultima perioadă, numărul sesizărilor cu privire la invazia de șerpi a crescut îngrijorător de mult.

Citește și: O nouă iluzie optică a devenit virală. Dacă descoperi şarpele în mai puţin de 10 secunde, ai un spirit de observaţie foarte bun

Cel mai recent, săptămâna trecută, educatoarele unei grădinițe din Oradea au cerut ajutorul specialiștilor, după ce un șarpe de mari dimensiuni a ajuns la colțul clădirii.

Potrivit comisarului-șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, personalul grădiniței aflate în Parcul Industrial 1 a observat șarpele, dar până la sosirea ajutoarelor, reptila s-a făcut nevăzută.

„Era un exemplar de șarpe de apă, neveninos. Dar sunt tot mai des observați în oraș”, a declarat Șerbănescu pentru BIHOREANUL.

„De regulă, întâlnim în oraș șarpele de apă, care nu este veninos, nu face niciun rău, din contră, în parcuri ar putea să mănânce rozătoare. Toamna caută locuri de iernare și se poate să intre în subsoluri sau în locuri mai ferite, dar vara probabil ajunge în preajma unor clădiri în căutare de hrană. Șerpii simt vibrațiile și, de aceea, se retrag când e un om în apropiere. În oraș, fiind mai multe vibrații, ar putea să nu perceapă omul și de aceea să-i întâlnim”, a explicat pentru BIHOREANUL Diana Cupșa (foto), directoarea Departamentului de Biologie din cadrul Facultății de Științe din Oradea.

Unii dintre șerpi au și un metru jumătate și, în principal, au fost văzuți în parcuri sau pe alei. Trebuie reținut faptul că șerpii sunt protejați prin lege. Dacă ucizi un șarpe vei fi amendat, iar suma se poate ridica la 5.000 de lei. Specialiștii au informat populația că nu este cazul să se teamă.

„Spre deosebire de anii anterior, într-adevăr, s-au înmulţi numărul de sesizări cu privire la existenţa unor şerpi în anumite zone în Oradea, dar şi în judeţ. Şerpii, ca şi specie, e specie protejată. În cazul în care se identifică astfel de specii aceştia sunt relocaţi în zone naturale, dar ferite cetăţenilor”, au transmis specialiștii.

Un număr ridicat de șerpi a fost remarcat și în alte zone din România, precum sud-vestul țării, în județe precum Mehedinți și Caraș Severin. În zonele respective, sunt găsite, în principal vipere.

Pe teritoriul României pot fi întâlnite 10 specii de șerpi, dintre care doar 3 sunt veninoase: vipera cu corn, de munte și de stepă.  În cazul nefericit în care cineva e mușcat de o viperă e important să curețe rana și să sune la 112 și cumva ar trebui ajuns la medic pentru a primi ser antiviperin.

Citește și: Video! A venit cu șarpele, un piton uriaș, la Mc Donald’s ca să-i ia un Mc Puisor! Imagini mai tari ca pe Nat Geo Wild într-un fast-food din București!