Situaţie critică în Italia: Guvernul nu mai poate asigura locurile promise refugiaţilor

Guvernul italian depune eforturi pentru a asigura cel puțin 1.500 de locuri în Centrele de Identificare și Expulzare (CIE) a imigranților ilegali, dar întâmpină dificultăți din cauza numărului foarte mare al migranților, care în plus devastează aceste tabere, a declarat marți un responsabil al executivului de la Roma.

RomaniaTV.net
10 mai 2016, 19:09
Situaţie critică în Italia: Guvernul nu mai poate asigura locurile promise refugiaţilor

‘Ne-am angajat față de Europa să menținem 1.500 de locuri în CIE și respectăm’ această promisiune, iar până la sfârșitul lunii mai va fi lansată o licitație pentru construirea unor tabere cu încă 5.000 de locuri, a afirmat în fața unei comisii parlamentare șeful departamentului pentru imigrație din Ministerul italian de Interne, Mario Morcone.

‘Este adevărat că locurile sunt puține, mai ales pentru că aceste structuri sunt constant devastate; cei care ajung acolo sunt cei mai răi (…) Noi le reconstruim, iar ei le incendiază. Este ca un circ cu cuști pentru lei’, a explicat responsabilul italian.

Citeşte şi Consiliul Europei face apel la statele membre să nu învinovăţească asistenţa socială pentru imigranţii ilegali

El a menționat de asemenea că numărul imigranților ilegali înregistrează o creștere exponențială în Italia, iar guvernul de la Roma are posibilități limitate de a-i expulza pe cei care nu îndeplinesc condițiile pentru a primi azil, principala problemă fiind lipsa de cooperare din partea țărilor de origine ale acestora, state din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Reprezentantul Ministerului italian de Interne a precizat că în Italia au debarcat de la începutul acestui an circa 31.000 de migranți, majoritatea africani, număr cu 13% mai mic față de cel din perioada similară a anului trecut. Dar evoluția pentru perioada următoare este imprevizibilă, principalul factor fiind evoluțiile din Libia, țară marcată în continuare de haos politic și militar și de unde migranții proveniți din țările Africii sub-sahariene se îmbarcă pentru a ajunge în Europa.