Situaţie disperată în Spitalul din Craiova. Zeci de pacienţi COVID-19 aşteaptă eliberarea unui loc la ATI

Situație disperată la Spitalul de Urgență Craiova! 30 de pacienți cu COVID așteaptă eliberarea unui loc la ATI. Asta după ce doi pacienți au murit iar trei au fost transferați la alte spitale. Managerul spitalul este decis să ceară ajutor la Prefectură.

27 sept. 2021, 09:47
Situaţie disperată în Spitalul din Craiova. Zeci de pacienţi COVID-19 aşteaptă eliberarea unui loc la ATI

Valul patru al pandemiei de COVID-19 a lovit din plin şi judeţul Dolj. La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova nu mai sunt locuri la terapie intensivă. În acelaşi timp 30 de pacienți infectaţi cu virusul SARS-COV 2 așteptau în izolatorul Unității de Primiri Urgențe (UPU) eliberarea unui loc.

Ca urmare a presiunii enorme, conducerea spitalului a luat decizia să deschidă vechea Unitate de Primiri Urgențe, chiar dacă nu s-a făcut recepția lucrărilor, pentru a putea muta acolo 8 pacienți în stare gravă, ventilați.

Citeşte şi: Mesajul impresionant al unui bărbat cu comorbidități, care a scăpat de coronavirus pentru că a fost vaccinat: „Dacă nu eram vaccinat, acum eram oale și ulcele”

În secția ATI sunt internați în prezent și doi copii.

„Ieri ne-am confruntat cu o situaţie fără precedent, nici în valul trei nu am avut o astfel de situaţie, atât de mulţi pacienţi sosiţi în stare gravă şi foarte gravă infectaţi cu SARS CoV-2. Drept urmare, a trebuit să luăm rapid o decizie şi anume aceea de a redeschide Unitatea de Primiri Urgenţe, sectorul vechi, care a fost reabilitat recent. Am făcut recepţia lucrărilor aseară, pe întuneric, dar am reuşit să deschidem acolo sectorul şi să mutăm o parte din pacienţii în stare foarte gravă. Am reuşit în cursul dimineţii să transferăm trei pacienţi, iar doi, din păcate, au decedat, pacienţi aflaţi în stare foarte gravă. Toţi aceşti pacienţi au beneficiat de îngrijiri medicale din partea personalului din Unitatea de Primiri Urgenţe, dar noi funcţionăm cu o altă secţie de Terapie Intensivă, spuneam că încă 30 de pacienţi sunt în Unitatea de Primiri Urgenţe. Avem nevoie de personal”, a declarat directorul SCJU Craiova, Laurențiu Ivanovici, luni, la Antena 3.

El a precizat că instalaţiile de oxigen funcţionează la capacitate maximă.
„Vom solicita creşterea numărului de posturi pentru ATI pentru a reuşi să aducem personal rapid pentru că cei din UPU nu vor face faţă, sunt copleşiţi de numărul mare de pacienţi care vin în stare gravă cu saturaţii mici, care au nevoie de oxigen. Iar instalaţiile noastre de oxigen funcţionează la maximum, nu putem mai mult. (…) Pacienţii mutaţi în acest sector, nu am putut muta decât opt, peste acest număr instalaţia de oxigen a UPU nu ar mai fi făcut faţă şi ne-am limitat aici. Toţi aceşti pacienţi beneficiază de îngrijiri în UPU, în cele două sectoare amenajate, amenajate ca nişte secţii de Terapie Intensivă, practic suntem şi sunt ca pe front colegii mei din UPU”, a transmis Laurenţiu Ivanovici.

„Practic, avem 52 de pacienți de ATI, deși raportăm 22 pentru că atâția sunt internați efectiv în secția de terapie”, a mai spus directorul spitalului.

Citeşte şi: Dr Mihai Craiu, un nou apel la vaccinare: „Copiii sunt expuși riscului de boală severă de către adulții nevaccinati. Este acceptabil un număr de decese pediatrice? Eu cred că nu”

În data de 26 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național existau 1273 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea, 1220 de paturi ATI erau deja ocupate de pacinţi COVID-19.
În București sunt avizate de DSP 266  de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
La nivel național mai erau dunici 10 paturi ATI libere pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu sunt paturi libere la acest moment.

Paturi ATI destinate pacienților de Covid-19 neocupate erau unul în Ialomiţa, trei la Sibiu şi 6 în Vrancea.


loading...