Situaţie disperată la maternitate, din cauza Covid. „Scoatem copiii din mame ma devreme, ca acestea să poată respira”

Situaţie fără precedent, prezentată de Ziarul de Iaşi, la Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie “Elena Doamna”, singura maternitate suport COVID din judeţ.

10 apr. 2021, 13:52
Situaţie disperată la maternitate, din cauza Covid. „Scoatem copiii din mame ma devreme, ca acestea să poată respira”

În ultima lună, gradul de ocupare a paturilor ATI COVID destinate gravidelor este de 100%. Cazurile sunt foarte grave, iar medicii de la maternitate sunt de multe ori obligaţi să scoată copiii înainte de termen, infecţia punând în pericol atât viaţa mamelor, cât şi a celor mici.

Cazurile pe care le primim de o lună şi jumătate încoace sunt cazuri mai grave, adică vorbim de cazuri care necesită terapie intensivă de lungă durată. Am avut gravide intubate o săptămână, 10 zile, apoi gravide cu măşti “for face”, îi spunem noi mască de oxigen, şi care tot aşa au stat cu săptămânile. Sunt evident alte manifestări, altă gravitate a formei acesteia noi de boală”, a declarat, pentru Ziarul de Iaşi, Răzvan Socolov, medic primar ginecolog şi şef de secţie la această maternitate. Acesta a adăugat că problemele apar atunci când sarcina este mică la gravida cu infecţie cu SARS COV 2.

Citeşte şi Doi medici de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, urmăriţi penal pentru că au refuzat internarea unei gravide al cărui bebeluş a murit în pântec

O persoană intubată înseamnă şi un tratament adiacent, care să poate ţine funcţionalitatea, de genul să nu facă spasme şi aşa mai departe. Acest tratament adjuvant care trebuie dat, poate afecta copiii. De aceea, suntem mult mai atenţi şi chiar în aceste cazuri s-a ajuns să se scoată copiii mai devreme, adică la 1,9 kilograme, am avut şi de 1 kilogram. Normal că în aceste situaţii se intervine prin cezariană. După aceea, este mult mai uşor şi pentru colegii de la ATI să ajute mamele să respire şi să primească îngrijirile necesare”, a mai spus Răzvan Socolov.

Citeşte şi Tânără gravidă infectată cu noul coronavirus, moartă la spital în Timişoara

Medicii spun că, în cazul mamelor pozitive, fătul prezintă o suferinţă fetală, uneori mai uşoară, alteori mai severă, aceasta depinzând de cât de gravă este starea mamei. Astfel de situaţii nu sunt prevăzute însă în ghidurile practice de obstetrică, pentru că, până acum nu existau cazuri în care mama să ajungă la spital în stare critică, cu lipsă de oxigen, în imposibilitatea de a-şi asigura singură cantitatea de oxigen necesară atât ei cât şi copilului.

Există suspiciuni legate de tulpina britanică şi sistemul imunitar scăzut al gravidei. “Dacă m-aţi fi întrebat acum două luni dacă gravidele sunt mai vulnerabile, aş fi spus nu. Având în vedere şi vârsta, ele păreau că pot duce bine, pe picioare, infecţia. Dar, aşa cum am zis, în ultimele două luni am văzut cazuri despre care nici nu am citit în literatură. Adică am avut un caz cu ascită, deci cu lichid în abdomen şi fără nicio altă cauză, evident. Multe cazuri de COVID vin cu analizele hepatice foarte proaste pe care nu le putem pune numai pe seama tratamentului. Este ceva care nici literatura de specialitate nu o lămureşte„, a mai afrimat medicul Răzvan Socolov.


loading...
Partenerii noștri