Situaţie fără precedent în sistemul sanitar românesc. Transportul ORGANELOR, făcut cu avioane de linie VIDEO

Accidentul aviatic din Munţii Apuseni a lăsat echipele de transplant fără mijloace de transport. Astfel, medicii au fost obligaţi la ceva unic în lume: să ia organele donatorilor şi să le transporte cu TAROM-ul, programând prelevările în funcţie de orarul de zbor.

27 mai 2014, 08:43
Situaţie fără precedent în sistemul sanitar românesc. Transportul ORGANELOR, făcut cu avioane de linie VIDEO

Accidentul aviatic din Munţii Apuseni a lăsat echipa de transplant de la Bucureşti fără avion. Aşa că medicii au fost nevoiţi să improvizeze: zboară în cursele de linie.

Am mers cu aeronava SMURD de vreo trei-patru ori şi, în rest, le-am transportat cu TAROM. (…) Nicăieri în lume nu se transportă echipele şi organele cu avioane de pasageri. În mod normal, când te duci undeva să prelevezi, trebuie să fie mijlocul de transport la dispoziţia ta, nu tu la dispoziţia mijlocului de transport. Echipa de transplant trebuie să-şi programeze timpul de prelevare şi ora la care începe prelevarea în funcţie de ora de decolare a avionului„, a spus medicul Victor Zota, într-un interviu pentru cei de la Ziarul Ring.

Citeşte şi Opt vieţi au fost salvate de un jurnalist intrat în moarte cerebrală

Situaţia ar putea fi rezolvată de avioanele donate de Ion Ţiriac şi de o instituţie bancară, după tragedia din Apuseni, numai că birocraţia amână de luni bune folosirea acestora.

Avioanele se află la Ministerul de Interne. Sunt însă tot felul de formalităţi care pe mine mă depăşesc şi deocamdată nu mi-a spus nimeni că ar fi operaţionale„, a adăugat Victor Zota, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.

45 de organe au fost transportate până acum de echipă cu aeronavele Tarom.

Citeşte şi VESTE BUNĂ pentru românii care aşteaptă un TRANSPLANT. Vor putea primi organe şi din ţări europene