Situaţie incredibilă la Târgovişte: angajaţii DAS cer spor de „plictiseală, moleşeală, apatie şi oboseală”

La Târgovişte a fost deschis un conflict de muncă între Primărie şi asistenţii sociali pe tema sporurilor. Deşi pare ireal, câteva zeci de angajaţi au cerut, prin Sindicat, sporuri de 15% pentru plictiseală, moleşeală, apatie şi oboseală.

25 sept. 2021, 21:16
Situaţie incredibilă la Târgovişte: angajaţii DAS cer spor de „plictiseală, moleşeală, apatie şi oboseală”

Salariaţii au protestat, vineri, iar primarul spune că „nu crede că oamenii care muncesc cinstit pot concepe aşa ceva”.

Protestul salariaţilor de la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Târgovişte are la bază intenţia administraţiei locale de a tăia sporul pentru condiţii de risc acordat conform legii, între 7 şi 15%, ca urmare a expirării buletinului de determinare în baza căruia se stabileşte acest spor.

Primarul Cristian Stan spune că sporul se va acorda în continuare asistenţilor personali pentru persoane cu dizabilităţi – 300 la număr. Sindicatul Valahia consideră abuzivă decizia de a nu acorda tuturor angajaţilor (peste 700) sporul de 15% şi a prezentat un buletin de analiză în care se precizează că riscurile meseriei sunt: oboseala, apatia, surmenajul, plictiseala sau moleşeala.

La mişcarea de protest au participat şi îngrijitori ai persoanelor cu dizabilităţi, însoţiţi de aceştia, deşi ei sunt exclusi de intenţia Primăriei de a tia sporurile.

„Deocamdată sunt promisiuni că se încearcă să se rezolve. Nu se va rezolva decât atunci când o să fie negru pe alb şi în fluturaş, iar salariaţii îşi vor păstra sporurile. Există condiţii, avem buletine noi de determinare, toţi angajaţii din asistenţă socială, fie că sunt asistenţi personai sau cei care lucreaazcă cu persoane cu dizabilităţi, toţi au dreptul la aceste sporuri. Au salarii foarte mici”, spune Nicolae Dragodanescu, lider de sindicat Sindicatul valahia, potrivit Adevarul.

Angajaţii cer spor de „plictiseală şi oboseală” pentru că le-a fost tăiat cel de risc profesional

Potrivit buletinului de analiză întocmit de un medic de medicina muncii în luna august, coroborat cu legislaţia în vigoare, sporul pentru condiţii de muncă nu se va mai acorda începând cu luna septembrie 2021, întrucât nu a mai fost identificat la nivelul DAS Târgovişte decât un singur risc profesional din 4 câte prevede legea astfel de sporuri.

„Am tot respectul pentru angajaţi DAS. O parte din aceştia au înţeles lucrul acesta. Foarte puţini contestă. Este normal că este o dimnuare a sporurilor, dar aceasta e situaţia legală. Câţi dintre cei care lucrează în mediul privat, în frig, ploaie, beneficiază de asemenea sporuri? N-o să mă convingă pe mine cineva că oboseala, plictiseala la locul de muncă reprezintă riscuri”, a precizat primarul Cristian Stan.

Citeşte şi: Panică la Spitalul Alexandru Obregia, a luat foc o anexă. Medicii au pus mâna pe extinctoare, disperaţi ca flăcările să nu se extindă