Situaţie INFERNALĂ: 23 de copii români, din lotul de karate juniori, prinşi în luptele de stradă din Chile VIDEO

De câteva zile, 23 de copii români sunt prinși în mijlocul violențelor din Chile. Lotul de karate juniori, ce se pregătește de Campionatul Mondial, se află în Santiago de Chile, capitala devastată de proteste.

23 oct. 2019, 09:47
Situaţie INFERNALĂ: 23 de copii români, din lotul de karate juniori, prinşi în luptele de stradă din Chile VIDEO

UPDATE: Preşedintele Federaţiei Române de Karate, Octavian Amzulescu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că viaţa celor 23 de sportivi români care participă la Campionatele Mondiale de cadeţi, juniori şi Under-21 de la Santiago de Chile nu este pusă niciun moment în pericol din cauza revoltelor care au loc în capitala sud-americană.

De altfel, competiţia rezervată sportivilor cu vârste între 14 şi 20 de ani a debutat în cursul acestei dimineţi şi se va încheia duminică seara, conform programării iniţiale.

„Aceasta este o competiţie importantă pentru că la noi calificarea la Jocurile Olimpice sau Jocurile Europene se face pe bază de ranking. Aşa că miza este foarte mare. Campionatele Mondiale se ţin conform programului, de fapt, chiar au avut loc azi primele probe. Deci totul este în regulă. Problema este că manifestaţiile au loc pe bulevardul din faţa hotelului în care sunt cazaţi sportivii noştri şi nu numai, pentru că majoritatea delegaţiilor stau acolo. Şi mai este o piaţă centrală la câteva sute de metri de hotel unde au loc acele revolte. Aşadar asta ar fi problema, amplasamentul, însă absolut nimeni nu intră în hotel. Integritatea sportivilor noştri nu a fost şi nu va fi periclitată nicio fracţiune de secundă, pentru că există pază la hotel, dar şi forţe de ordine chiliene, poliţie şi aşa mai departe. Vieţile sportivilor noştri şi a niciunui alt sportiv sau oficial care participă la aceste Mondiale nu e pusă în pericol la Santiago de Chile”, a spus Amzulescu pentru AGERPRES.

„De fapt, federaţia chiliană a transmis delegaţiilor că Guvernul va asigura securitatea tuturor celor 1.500 de sportivi prezenţi la concurs. Campionatele Mondiale se vor desfăşura întocmai programului stabilit, azi au început, iar duminică se termină. Organizatorii au decis să renunţe doar la ceremonia de deschidere şi au rugat ca la sală să se prezinte doar sportivii care participă în ziua respectivă. Pentru că la noi, la karate, e practica să vină în tribună toţi sportivii din lot dacă e posibil ca să îi încurajeze pe cei care concurează. E, aici s-a hotărât să vină la sală doar participanţii din ziua respectivă. Părinţii vorbesc cu copiii la orice oră pentru că la hotel conexiunea de internet este foarte bună. E normal ca părinţii să fi intrat un pic în panică la început când au văzut ce se întâmplă acolo, dar după ce au vorbit cu ei s-au liniştit. Pentru că ei chiar sunt în siguranţă acolo, atât la hotel, cât şi la antrenamente şi la sala de concurs”, a adăugat el.

Preşedintele a declarat că sportivii nu sunt închişi în hotel, doar că li s-a recomandat să nu iasă seara când au loc manifestaţiile. „Doamna ambasador Monica Ştirbu ţine în permanenţă legătura cu delegaţia noastră, trece constant pe la hotel şi le asigură toată asistenţa de care au nevoie. Recomandarea dumneaei şi a autorităţilor locale a fost ca sportivii să nu iasă neînsoţiţi din hotel, în special seara, pentru că dacă manifestanţii trec pe acolo există riscul ca ei să fie răniţi. Dar dimineaţa sportivii noştri au mai ieşit prin faţa hotelului în grup, pentru că dacă nu e lume, nu sunt manifestanţi, nu are ce să se întâmple. Deci nu îi ţine nimeni cu forţa în hotel, doar că li s-a recomandat să stea în interior după-amiaza şi seara”, a explicat Amzulescu.

Copiii, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, sunt prinși în violențele de pe străzile din Santiago de Chile. Delegația României este cazată într-un hotel în fața căruia au loc zilnic manifestații.

Stare de război în Chile, 7 morţi în urma protestelor Magazine devastate şi zboruri anulate

Octavian Amzulescu, preşedintele Federaţiei Române de Karate, a declarat că sportivii sunt în siguranță, iar reprezentanții Ambasadei României în Chile sunt în permanentă legătură cu ei.

Campionatul Mondial de karate pentru cadeți juniori under 21 a început, miercuri, la Santiago de Chile.

Stare de urgenţă în Chile din cauza protestelor. Revolta a plecat de la scumpirea tichetelor de metrou

Autoritățile chiliene au decretat stare de alertă pentru zece orașe. Grupurile de protestatari continuă să vandalizeze și să incendieze străzile, în timp ce oamenii legii intervin cu gaze lacrimogene și cu tunuri cu apă. Bilanţul manifestaţiilor, care au intrat în cea de-a doua săptămână, a ajuns la 15 morţi, iar 2600 de civili au fost arestați.