Situație nemaivăzută în Capitală: din 15 ianuarie, bucureștenii care vor să doneze sânge va trebui să se programeze, din pricina numărului prea mare de donatori

Cei care vor să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti vor avea nevoie de programare, începând din 15 ianuarie, decizia fiind luată din cauza numărului mare de donatori din ultimele zile, în contextul în care valoarea tichetelor pe care le primesc donatorii a crescut de la 67 de lei la 280 de lei.
Mircea Filipescu
12 ian. 2024, 17:09
Situație nemaivăzută în Capitală: din 15 ianuarie, bucureștenii care vor să doneze sânge va trebui să se programeze, din pricina numărului prea mare de donatori

Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti şi cel de la Iaşi au anunţat decizia de restricţionare a numărului de donatori de sânge admişi zilnic, în contextul unui număr foarte mare de prezentări., stabilind crietrii legate de vechimea ca donator. Diverse restricţii au fosta aplicate şi la Craiova, Constanţa şi Cluj, la Cluj fiind prezentat şi stocul zilnic de sânge.

BUCUREŞTI

”Ca urmare a numărului foarte mare de donatori care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti în ultimele zile pentru donare de sânge, pentru buna organizare a activităţii de recoltare vă comunicăm că începând cu data de 15 ianuarie 2024 accesul la donare va putea fi asigurat doar în baza unei programări, după cum urmează: 1. Programareîn aplicaţia Donorium 2. Programare în aplicaţia BlooDoChallenge Prezentarea fără programare nu reprezintă o garanţie pentru donare în ziua respectivă! Vă mulţumim pentru înţelegerea şi colaborarea dumneavoastră!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a centrului.

De asemenea, donatorii sunt rugaţi să se prezinte la centru cu maxim 10-15 minute înainte de ora programării.

”Totodată, depăşirea orei aferente programării cu mai mult de 15 minute va duce la anularea acesteia”, mai precizează reprezentanţii Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

IAŞI

Şi la Iaşi, numărul mare de donatori a impus măsuri suplimentare.

”Stimaţi donatori, având în vedere numărul mare de donatori din ultimele zile, vă anunţăm ca mâine, 12.01, vom primi la donare donatorii care au donat în ultimii 3 ani de zile şi pe toti cei programaţi online, în limita a 100 persoane înregistrate. Va mulţumim pentru înţelegere”, au anunţat joi reprezentanţii Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi.

PLOIEŞTI

La Ploieşti, tot joi, a existat un anunţ similar.

”Vă mulţumim, stimaţi donatori, pentru că doriţi să donaţi sânge! Datorită fluxului mare de donatori suntem nevoiţi să restricţionăm numărul de donatori admişi zilnic! Vă anunţăm pe această cale că (…) vom primi la donare doar donatori care au mai donat în ultimii cinci ani! Mulţumim pentru înţelegere!”, a scris şefa Centrului de Transfuzie, Georgeta Hanganu.

”Noi primim doar donatorii de care avem nevoie, donatorii vin în număr mai mare, este un aflux mai mare, dar noi am anunţat că primim donatorii care au donat în ultimii cinci ani, deci donatorii care ne-au ajutat şi atunci când valoarea bonului era simbolică şi oamenii au înţeles şi vin exact câţi ne trebuie. Dăm numere de ordine. Astăzi am dat 70 de numere de ordine, la primii care au stat la coadă de dimineaţă, după care am primit grupele deficitare, respectiv am primit grupa AB care, chiar dacă au fost mulţi donatori, a fost deficitară ca procent în numărul de prezentări, grupele care au RH negativ, la care este solicitare mai mare. Noi trebuie să facem un management corect al donatorilor şi al stocului, este parte a profesiei noastre. E ca la o fabrică de medicamente: nu putem fabrica medicamente de ficat dacă oamenii sunt bolnavi de inimă”, a declarat, joi, pentru News.ro, medicul Georgeta Hanganu, coordonator al Centrului de Transfuzie Sanguină din Ploieşti.

Ea a precizat că nu au existat ”probleme”, pentru că ”oamenii au înţeles” situaţia.

CLUJ

Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj a anunţat încă din 9 ianuarie măsuri pentru a face faţp numărului mare de donatori, prezentând şi o situaţie a stocurilor de sânge.”Din respect pentru donatori ,pentru ca actul de donare sa se desfăşoare în siguranţă ,pentru a evita supraaglomerarea suntem nevoiţi sa luam următoarele masuri: se vor acorda numere de ordine pentru donatorii care se prezintă la centru fără programare în funcţie de nevoile pacientilor si capacitatea noastră de procesare pentru a evita excedentul de sânge pentru anumite grupe; programările pe site-ul Donorium nu vor fi luate în considerare pana la remedierea situaţie de către administrator , CTS CLUJ nu poate vizualiza numărul de donatori programati”, se arată pew pagina de facebook a centrului.

CRAIOVA

Centrul de Transfuzie Craiova a anunţat criteriile şi programul pentru donare din 5 ianuarie.

”Începând cu data de 08.01.2024, având în vedere nevoile pacienţilor şi capacitatea de procesare a sângelui, informăm donatorii de sânge din judeţul Dolj că numărul maxim de persoane care se pot prezenta pentru donare de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova este de 130 în fiecare zi, de luni-vineri, între orele, 7:30-13:30.

Pentru reducerea timpului de asteptare va rugăm să vă programaţi online folosind aplicaţia Donorium (programările au prioritate).

Pentru fiecare sesiune de donare, vă rugăm să vă alocati un interval cuprins între 60 – 120 minute, indiferent dacă vă programaţi sau nu.

Vă rugam să consultati site-ul https://transfuziicraiova.ro/ sectiunea Condiţii de admisibilitate, ȋnainte de prezentarea la donare.

Donatorii de trombocite prin afereză au prioritate la consult şi donare.

Va asteptăm la donare doar dacă:

– sunteţi perfect sănătos
– nu ati consuma alcool ȋn ultimele 72 ore
– aţi dormit cel putin 7 ore în noaptea precedentă.

Vă multumim pentru întelegere!”, este mesajul postate pe pagina de Facebook a centrului.

Citește și: Cum știm să facem diferența între răceală și gripă. Simptomele de care trebuie să ținem cont atunci când ne simțim rău

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african