Situație rară în Camera Deputaților! Orban, ales preşedinte la Camera Deputaţilor târziu în noapte, după ce AUR a plecat din sală: „Ați făcut blat toti, PSD, PNL, USR”

Ședință cu scandal în Camera Deputaților. În această seară, într-o ședință care a durat până după miezul nopții, deputații au depus jurământul de credință.

22 dec. 2020, 00:11

Situație rară în Camera Deputaților! UPDATE 2:30 Ludovic Orban este noul președinte al Camerei Deputaților. Acesta a obținut 179 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alfred Simonis, susținut de PSD, a obținut 110 voturi.

De asemenea, deputații au ales și noul Birou Permanent al Camerei Deputaților.

Vicepreședinți: Alexandru Rafila – PSD; Marius Budai – PSD; Laurentiu Leoreanu – PNL; Cristina Pruna – USR;

Secretari: Daniel Suciu – PSD; Cristian Buican – PNL; Oana Morariu – USR; Ovidiu Gant – minorități naționale;

Chestori: Alexandra Presură – PSD; George Tuță – PNL; Antonio Andrusceac – AUR; Seres Denes – UDMR;

Situație rară în Camera Deputaților! AUR a plecat din sală. Ședința nu a fost lipsită de scandal în Parlament. Au existat solicitări pentru ca această ședință să se prelungească. Solicitările au venit din partea PNL.

AUR a refuzat să ia în considerare această propunere și a declarat ședința închisă

Lucian Feodorov, în vârstă de 78 de ani, deputat AUR, care a prezidat şedinţa de constituire a Camerei Deputaţilor a închis şedinţa fără să declare constituită Camera Deputaţilor. În jurul orei 23.30, Feodorov a spus că „e cam târziu” și că în mod normal toată lumea are „o durată de muncă, nu stăm non stop”. Şedinţa de constituire a Camerei Deputaţilor a început la ora 12.00.

În doar câteva momente au urmat seria de nemulțumiri din partea deputaților PNL, USR PLUS, dar și PSD, care au cerut constituirea legală a Camerei Deputaţilor, pe procedură, pentru că altfel jurământul parlamentarilor ar fi trebuit reluat.

Situație rară în Camera Deputaților! AUR a plecat din sală. Apoi, George Simion a amenințat că va părăsi ședința, împreună cu toți deputații AUR, și a acuzat că există blat între PSD și PNL, pentru instalarea lui Ludovic Orban la conducerea Camerei Deputaţilor, deşi PSD avea propriul candidat, în persoana lui Alfred Simonis. Grupul AUR a părăsit această ședință și s-a îndreptat către ieșire.

Alfred Simonis (PSD) a replicat, spunând că va candida împotriva lui Ludovic Orban (PNL) şi ar fi ciudat dacă ar candida ca să nu se voteze, cum a sugerat George Simion.

În cele din urmă, Lucian Feodorov a declarat legal constituită Camera Deputaţilor, apoi a părăsit sala.

PNL a cerut înlocuirea preşedintelui de şedinţă cu următorul decan de vârstă, însă şi acesta era de la AUR (Mircea Chelariu) şi a refuzat.

Spre miezul nopții, președintele PNL, Ludovic Orban a cerut prelungirea ședinței după o pauză de 30-35 de minute.

„Am auzit solicitarea de a face o ședință de grup. Noi trebuie să ne votăm reprezentanții Biroului Permanent. Propun să facem o pauză de 30-35 de minute.”, a declarat Orban la miezul nopții.

Ședința s-a reluat, în cele din urmă. În această noapte, cel mai probabil, va fi ales un șef al Camerei Deputaților.

Citiți și Circ în Parlament. Parlamentarii înghesuiţi la miezul nopţii, fără să respecte regulile de distanţare