Situaţii care se iau în calcul pentru vechimea în muncă. Lucruri pe care orice salariat trebuie să le ştie

Publicat: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020 16:00 // Actualizat: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020 16:00 // Sursa: romaniatv.net

Concediile de odihnă, cele de incapacitate temporară de muncă urmare a unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. 

Potrivit legislației în vigoare, pentru salariații angajați cu contract de muncă se cotizează automat pentru pensie, chiar dacă angajatorul nu virează contribuțiile la stat. Astfel, perioadele în care salariații se află în anumite concedii se consideră potrivit legislaţiei vechime în muncă, pentru stabilirea dreptului la pensie.

În acestaă categorie intră obişnuitul concediu anual de odihnă, dar şi concediul pentru incapacitate de muncă sau concediile pentru părinţi.

Potrivit dcbusiness.ro, în această ultimă categorie, a concediilor parentale, deosebim următoarele categorii, după cum urmează:

Concediul de risc maternal se acordă gravidelor, femeilor care au născut recent și celor care alăptează, atunci când la locul de muncă există riscuri pentru securitatea/sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii/alăptării. Pe această perioadă, se acordă o indemnizație de cel puțin 75% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea acestuia.

Concediul de maternitate este luat de salariatele care urmează să nască, acordat împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (cel mult 126 de zile). Indemnizația este de 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

Concediul paternal este singurul concediu care aparține exclusiv taților: cinci zile lucrătoare, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, având dreptul să fie plătit pe perioada acestui concediu.

Concediul de creștere a copilului, ce poate fi acordat oricăruia dintre părinți, are o durată de doi ani (trei, în cazul copilului cu handicap).Indemnizația lunară se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Concediul de acomodare pentru cei care adoptă este de cel mult un an, iar cuantumul indemnizației de acomodare este de 1.700 de lei/lună.

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani. În cazul copilului cu handicap însă, pentru afecțiunile intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani. Și aici există dreptul la o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
concediu creştere copil concediu parental concediu vechime vechime în muncă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
24 Feb
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H