Slalom printre amintiri. Celebrele piese de mobilier din vremea comunismului

Cine nu-și mai amintește de celebrele piese de mobilier care umpleau casele românilor în vremea comunismului? Biblioteci masive care ocupau un perete întreg și aveau încorporate în ele vitrine și baruri, mese și scaune pliabile sau scaune tapițate, șifoniere în două uși, paturi cu ladă laterală sau colțare de bucătărie? Le mai găsim, azi, doar prin casele bunicilor, care nu s-au îndurat să înlocuiască piesele din lemn masiv cu unele din pal, ușoare, mai puțin încăpătoare și cu designuri care de care mai futuriste.

RomaniaTV.net
09 aug. 2020, 15:43

Să facem un slalom printre amintiri cu ajutorul unor fotografii de colecție din arhiva fostei fabrici de mobilă a Întreprinderii de Prelucrare a Lemnului din Iași, publicate pe site-ul www.iscoada.com.

Fabrica de mobilă din Iași și-a început activitatea în anul 1928. Ministerul Industriei Lemnului a preluat vechea fabrică în 1960 și a transformat-o în Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului Iași, notează sursa citată. Grație acestei transformări, s-au făcut investiții masive în tehnologii moderne.

În 1980, I.P.L. era recunoscută pentru calitatea produselor sale, pe care le distribuia în toată țara. În plus, 80% din producția totală de mobilă fabricată la Iași era destinată exportului. 

Citește și O mare companie de mobilă vrea să dea înapoi Guvernului banii pentru şomajul tehnic

Odată cu prăbușirea regimului comunist, a început declinul I.P.L. Iași. În 1991 a fost privatizată, fiind înființată noua societate S.C. Moldomobila S.A. Iaşi. Chiar dacă produsele fabricate au păstrat indicatorii de calitate din trecut, cererile pe plan național și internațional au scăzut. Pe cale de consecință, producția a început să scadă treptat. În 2015, Moldomobila se afla în pragul falimentului.

Un an mai târziu, câteva dintre spațiile din clădirea administrativă au fost închiriate Comunității Hubrica, un grup de artiști, designeri și arhitecți care s-au mutat în acel spațiu, unde și-au creat ateliere de lucru. 

Fotografiile prezentate au fost realizate de fotografii întreprinderii, începând cu anul 1979 și până prin anii 2000. Rolul principal al fotografiilor era acela de a documenta activitatea fabricii și procesul de producție, dar și de a prezenta produsele de mobilier în scopuri comerciale. Fotografiile alb-negru ilustrează departamentele întreprinderii și diferitele etape de producție a pieselor de mobilier. Fotografiile color prezintă piesele de mobilier produse de fabrică.