Slovacia vrea să blocheze prin veto, la Consiliul JAI, impunerea cotelor obligatorii de refugiaţi

Guvernul slovac este intenţionează să-și exercite dreptul de veto la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), ce se va desfășura luni, pentru a bloca astfel impunerea cotelor obligatorii de refugiați în statele Uniunii Europene. Declaraţia îi aparţine ministrului slovac de interne, Robert Kalinak, care i-a acuzat pe susținătorii ideii cotelor obligatorii că sunt înclinați mai degrabă să sancționeze statele care se opun acestei propuneri decât să discute cu ele.

13 sept. 2015, 19:12
Slovacia vrea să blocheze prin veto, la Consiliul JAI, impunerea cotelor obligatorii de refugiaţi

Robert Kalinak, ministrul slovac de interne, a mai precizat că ţara sa nu va fi singura care se va opune la Consiliul JAI cotelor obligatorii de refugiați, propunerea impunerii acestora fiind respinsă și de celelalte trei state ale grupului de la Vișegrad, respectiv Ungaria, Republica Cehă și Polonia.

Am un mandat, nu doar din partea guvernului, dar și a parlamentului, de a folosi dreptul de veto împotriva oricărei propuneri ce ar institui cote, întrucât acestea nu sunt doar lipsite de sens, ci sunt îndreptate și împotriva imigranților și nu reprezintă o modalitate de rezolvare a crizei„, a explicat ministrul slovac de interne în timpul unei dezbateri găzduite de postul local de televiziune RTV.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Traficul feroviar între Austria şi Germania a fost suspendat

El a apreciat că se va putea ajunge la o decizie constructivă numai dacă va exista voința de a se asculta argumentele statelor central-europene, lucru pe care îl consideră însă puțin probabil, mai ales că nu s-a convocat o reuniune europeană la nivel de premieri pe tema refugiaților.

Mi se pare că nu sunt interesați să discute, ci mai degrabă să sancționeze acele țări care s-au exprimat împotriva opiniei lor, ceea ce este absurd„, a adăugat ministrul Robert Kalinak. În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să admită faptul că valul de imigranți ce se îndreaptă înspre Europa prin Balcani este ilegal și să depună mai multe eforturi pentru protejarea frontierelor sale externe, iar pentru problema refugiaților să se găsească soluții în cooperare cu statele învecinate cu Siria, cum ar fi Turcia, Iordania și Iran.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. O nouă tragedie în Mediterana. Cel puţin 34 de morţi, între care 15 copii

De asemenea, ministrul slovac de interne a evidențiat că acești imigranți nu pot fi considerați refugiați, întrucât singurul lor obiectiv este să ajungă în țările cele mai bogate ale Europei și nu cer azil niciunei alte țări pe care o traversează, drept urmare sunt mai degrabă imigranți economici.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Germania suspendă acordurile SCHENGEN şi reintroduce controalele la frontieră

Am mari îndoieli că aici vorbim despre refugiați în adevăratul sens. Din acest motiv mă îndoiesc că de preocupări umanitare și ajutor poate fi vorba în cazul acestui — după părerea mea — greu de înțeles flux de imigranți ce nu au absolut nimic în comun cu refugiații care fug de război„, a mai spus ministrul de interne slovac.