Slovacii şi cehii le reproşează politicienilor că nu au făcut referendum înaintea divizării Cehoslovaciei

Publicat: Luni, 04 Decembrie 2017 20:56 // Actualizat: Luni, 04 Decembrie 2017 20:56 // Sursa: romaniatv.net

Majoritatea slovacilor și a cehilor (67%, respectiv 68%) încă nu-i pot ierta pe politicieni pentru că au decis divizarea Cehoslovaciei fără să convoace un referendum, relevă un sondaj realizat în octombrie de Institutul slovac pentru afaceri publice (IVO) și Centrul ceh de cercetare a opiniei publice (CVVM).

Majoritatea slovacilor și a cehilor (67%, respectiv 68%) încă nu-i pot ierta pe politicieni pentru că au decis divizarea Cehoslovaciei fără să convoace un referendum, relevă un sondaj realizat în octombrie de Institutul slovac pentru afaceri publice (IVO) și Centrul ceh de cercetare a opiniei publice (CVVM), transmite luni agenția slovacă de presă TASR.

Totuși, după 25 de ani — care se împlinesc în ianuarie anul viitor — aproape jumătate dintre cei intervievați, atât din Slovacia cât și din Republica Cehă (46%), consideră că dizolvarea Cehoslovaciei a fost o decizie corectă.

În cazul slovacilor, acest lucru reprezintă o schimbare de opinie față de acum un sfert de secol, când sub 30% dintre ei erau în favoarea divizării statului comun.

Atitudinea față de divizare, în ambele țări, depinde de vârstă, a menționat într-o conferință de presă organizată luni reprezentanta IVO, Zora Butorova. Aceasta a mai precizat că lipsa unui referendum este criticată în mai mare măsură de cei care consideră că dizolvarea statului comun a fost un pas greșit. Dar și dintre apărătorii divizării circa jumătate au criticat absența unei consultări prealabile.

"Este evident că persoanele cu o viziune critică asupra divizării Cehoslovaciei consideră că un referendum ar fi putut să o împiedice și până în ziua de azi consideră negativ faptul că politicienii au făcut imposibil acest lucru", a afirmat la rândul său reprezentanta CVVM, Paulina Tabery.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cehia Cehoslovacia divizare politicieni referendum Slovacia stat comun
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7205
RON
26 Jun
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H