Slovenia permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Slovenia permite, începând de vineri, căsătoriile între persoane de același sex, în baza unei legi care le acordă cuplurilor gay în mare măsură aceleași drepturi ca și celor heterosexuale, interzicându-le însă adoptarea de copii, relatează Reuters.

24 feb. 2017, 10:22
Slovenia permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Multe alte țări din Uniunea Europeană au legalizat mariajele între persoane de același sex, inclusiv Marea Britanie, Franța și Spania, dar problema rămâne controversată în multe alte țări ale UE.

Legea în Slovenia a fosta adoptată în urmă cu 10 luni, după ce, în cadrul unui referendum din decembrie 2015, a fost respins un proiect care le-ar fi dat și dreptul cuplurilor gay să adopte copii.

Cuplurile homosexuale din Slovenia, țară membră a UE cu o populație de două milioane de locuitori, aveau voie din 2006 să-și înregistreze relația și să adopte copii rezultați dintr-o relație anterioară a unui partener, dar nu și copii ai altora, potrivit Agerpres.

Activiștii gay sunt de părere că mai rămân încă multe de făcut în Slovenia. În afară de faptul că nu au voie să adopte copii, le este interzisă și inseminarea artificială.