Slovenia: Un bancher propus pentru funcţia de prim-ministru

Preşedintele sloven, Danilo Turk, a propus miercuri un bancher, Marko Voljc, pentru postul de prim-ministru după eşecul lui Zoran Jankovici, învingătorul alegerilor legislative, de a obţine majoritatea în Parlament, transmite AFP.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 06:30
Slovenia: Un bancher propus pentru funcţia de prim-ministru

În vârstă de 62 de ani, Marko Voljc a condus cea mai importantă bancă slovenă, Nova Ljubljanska Banka (NLB) între anii 1992 şi 2004. În prezent este director pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul grupului financiar belgian KBC.

Pe data de 11 ianuarie, Parlamentul sloven a respins numirea lui Zoran Jankovici în funcţia de prim-ministru, deşi acesta a ieşit învingător la alegerile anticipate de la începutul lunii decembrie. Aceste alegeri au fost determinate de căderea guvernului condus de socialistul Borut Pahor, a cărui coaliţie s-a destrămat din cauza unui controverat proiect de reformă a sistemului de pensii care nu a fost agreat de populaţie.

Mica ţară, desprinsă din fosta federaţie Iugoslavă în anul 1990, membră a Uniunii Europene din anul 2004 şi a zonei euro din anul 2007, se confruntă cu o criză politică interminabilă, însoţită de o criză economică, datoria publică (de 45,5% din PIB în anul 2011) şi şomajul (de 11,9% în luna noiembrie 2011) fiind într-o creştere accentuată.