Slovenii nu mai îndură austeritatea: Protestele au degenerat în lupte de stradă cu poliţia VIDEO

Mii de oameni au mărşăluit pe străzi în Slovenia, în cadrul unor demonstraţii anti-austeritate. Într-un oraş din nordul ţării, manifestaţiile s-au tranformat în adevărate lupte cu poliţia. 12 oameni au fost răniţi şi peste 40 de persoane au fost arestate în urma confruntărilor.

RomaniaTV.net
04 dec. 2012, 07:10

Violenţele au izbunict în Maribor, al doilea oraş ca mărime din Slovenia. Aici, marşul anti-austeritate a coincis cu o serie de proteste mai vechi, la adresa primarului din localitate. Edilul este acuzat de corupţie iar cetăţenii îi cer în stradă demisia.

Manifestaţiile durează deja de câteva săptămâni şi au dgenerat adesea în confruntări violente. Totuşi, primarul refuză să-şi părăsească funcţia.

Demonstraţiile anti-austeritate au cuprins cinci alte oraşe din Slovenia – inclusiv capitala Liubliana. Aici, marşurile s-au desfăşurat însă în mod paşnic.

Oamenii sunt nemulţumiţi de şomajul ridicat, de condiţiile grele de trai şi de o serie de măsuri nepopulare, anunţate de guvern pentru anul viitor.

Printre ele se numără tăierea salariilor în sectorul de stat, creşterea vîrstei de pensionare şi reducerea investiţiilor în şcoli şi în sistemul de sănătate.