Slovenii şterşi după independenţă din registrele statului pot cere despăgubiri

Cetăţenii sloveni care au fost 'şterşi' din registrele statului după obţinerea independenţei Sloveniei vor primi 50 de euro pentru fiecare lună pe care au petrecut-o fără a avea statut, cetăţenie sau drept de reşedinţă, în baza unei legi intrate în vigoare miercuri, informează agenţia croată de presă Hina, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
18 iun. 2014, 14:16
Slovenii şterşi după independenţă din registrele statului pot cere despăgubiri

Ministerul de Interne de la Ljubljana estimează la 12.000 numărul persoanelor îndreptăţite să ceară despăgubiri, ceea ce ar costa statul 130 de milioane de euro. Solicitările de despăgubiri trebuie depuse pe lângă birourile municipale ale administraţiei statului. Asociaţiile slovenilor ‘şterşi’ consideră însă compensaţia oferită prea mică.

Când Slovenia a devenit independentă, toţi locuitorii de altă etnie decât slovenă au fost nevoiţi să ceară permise de rezidenţă şi acordarea cetăţeniei, în timp ce etnicilor sloveni nu li s-a cerut acest lucru. În aceste condiţii, potrivit cifrelor oficiale, aproape 26.000 de oameni au fost radiaţi din registrele statului. Informaţii neoficiale arată însă că cifra reală a slovenilor ‘şterşi’ este mult mai mare.

Parlamentul a adoptat legea privind despăgubirea persoanelor rămase fără statut şi fără drept la muncă sau alte drepturi sociale la câţiva ani după ce Curtea Constituţională a stabilit într-o serie de rezoluţii că decizia din 1992 a Ministerului de Interne de a radia aceste persoane din registrele de stat a fost lipsită de temei legal şi după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că drepturile lor au fost încălcate.