Şmecherii de ONG fac bani şi proteste

Cei mai mulţi dintre tinerii care au protestat în Piaţa Universităţii şi în oraşele mari nu au habar câţi bani încasează organizatorii, scriu jurnaliştii de la evz.ro.

RomaniaTV.net
14 sept. 2013, 08:43
Şmecherii de ONG fac bani şi proteste

Protestul împotriva proiectului Roşia Montană a atras mii de tineri în Piaţa Universitaţii. Mobilizarea s-a făcut prin reţele sociale, invitaţiile fiind trimise şi de activişti din ONG-uri. Tinerii au ieşit din case cu miile, fără să aibă habar de banii din spatele organizatorilor, potrivit evz.ro.

Mai multe ONG-uri implicate în proteste beneficiază de finanţări de la fundaţii ale miliardarului George Soros. Numele miliardarului este relevant, pentru că Soros a făcut afaceri în industria mineritului, împotriva căreia se declară chiar cei finanţaţi de fundaţiile lui.

ONG-ul „Miliţia Spirituală” derulează, până la 30 septembrie, proiectul CRIM, finanţat cu 75.000 de dolari. Pagina de Facebook a acestui proiect este folosită numai pentru organizarea manifestaţiilor. Banii vin de la „Trustul pentru Societate Civilă în Europa Centrală şi de Est” (CEE TRUST) este format din şase fundaţii, printre care „Institutul pentru Societate Deschisă” al lui Soros. CEE Trust finanţează şi proiecte pentru ONG-urile cele mai active în promovarea protestelor din Piaţa Universităţii. CEE Trust a finanţat în România 144 de proiecte, în valoare totală de 10.427.332 dolari.

105.000 de dolari pentru „Miliţia Spirituală”

„Miliţia Spirituală” a beneficiat de finanţări totale în valoare de 105.000 euro. O finanţare de 30.000 de dolari, pe un proiect declarat încheiat şi o alta de 75.000 de dolari pentru proiectul CRIM. Proiectul care a primit 30.000 de dolari, „The Geography of Youth Activism”, avea ca scop „identificarea temelor care îi pot determina pe tineri să ia atitudine”. „Un obiectiv al proiectului este să descopere modul în care tinerii înţeleg activismul civic (…)este nevoia imperativă de a descrie şi analiza cultura protestului în România”, se arată în descrierea proiectului. Citeşte mai mult