SMURD a împlinit 10 ani. Peste 12.000 de misiuni de salvare executate în acest timp

Secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat că, în cei zece ani de operare aero-medicală SMURD, au fost efectuate peste 12.000 de misiuni de salvare, acesta adăugând că în 2014 urmează să fie operaţionalizat şi punctul aero-medical pentru regiunea Nord-Vest a României.
Iulian Tudor
07 oct. 2014, 10:11
SMURD a împlinit 10 ani. Peste 12.000 de misiuni de salvare executate în acest timp

„Semnificaţia acestei zile este începutul activităţii de salvare aeriană, în mod oficial, sub coordonarea MAI şi folosind elicopterele care sunt achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi sunt operate de MAI, precum şi a altor tipuri de aeronave în slujba cetăţeanului şi pentru salvarea vieţilor. (…) Pe parcursul perioadei 2004-2014 au fost înfiinţate punctele aeriene de salvare din Iaşi, Arad, Craiova, Constanţa, Galaţi şi cel de prim ajutor aerian pentru zona Deltei Dunării din Tulcea. În cursul acestui an, urmează să fie operaţionalizat şi punctul aero-medical de salvare SMURD din regiunea Nord-Vest, care urmează a fi sub coordonarea medicală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, dar tot în colaborare cu Inspectoratul General de Aviaţie al MAI”, a precizat Raed Arafat, în deschiderea ceremoniei de aniversare a zece ani de operare aero-medicală SMURD.

Raed Arafat a adăugat că una dintre cele mai complexe intervenţii SMURD a fost cea în colaborare cu MApN din Muntenegru, în 2013, şi care „a dovedit capacitatea sistemului şi nivelul de profesionalism atins de componentele sistemului integrat de răspuns la urgenţe”.

„Pe parcursul celor zece ani de activitate (au fost efectuate – n.r.) peste 24.000 de ore de zbor, efectuate cu elicopterele operate de MAI, şi peste 12.000 de misiuni de salvare executate, la care se adaugă tot ce s-a realizat în colaborare cu forţele aeriene române din cadrul Ministerul Apărării Naţionale”, a spus acesta.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mulţumit colegilor săi – medici, piloţi, asistenţi, paramedici care acţionează în cadrul SMURD -, dar şi populaţiei şi celor care au sprijinit dezvoltarea acestui sistem şi a legislaţiei necesare.

„În 2003 s-a realizat, cu sprijinul ministrului Ioan Rus, legislaţia specifică activităţii de salvare aeriană în România, prin emiterea Ordonanţei de Urgenţă nr. 126/2003 şi a normelor de aplicare în 2004, urmând ca în 2004 să ajungă primele două elicoptere SMURD la Mureş şi la Bucureşti, iar primele intervenţii să aibă loc în 6 octombrie 2004 la Târgu Mureş şi în 8 octombrie 2004 la Bucureşti. (…) Mulţumesc tuturor colegilor, fără să-i uităm pe cei care şi-au jertfit viaţa în serviciul semenilor lor. Mulţumesc celor care au avut încredere în noi şi au sprijinit dezvoltarea sistemului, dar şi populaţiei pentru sprijinul şi încrederea mare cu care ne-au onorat”, a mai spus Raed Arafat, reamintind că, în data de 23 septembrie 2015, urmează să fie sărbătoriţi 25 de ani de la înfiinţarea primului echipaj SMURD în România.

În timpul evenimentului au fost acordate medalii aniversare pentru zece ani de operare aero-medicală SMURD atât premierului Victor Ponta, miniştrilor Ioan Rus, Nicolae Bănicioiu, Mircea Duşa, Gabriel Oprea, secretarului de stat Raed Arafat, şefului IGSU, precum şi reprezentanţilor celor opt puncte aero-medicale de salvare din Mureş, Bucureşti, Iaşi, Arad-Timişoara, Craiova, Constanţa, Galaţi şi ai punctului de intervenţie aeriană de prim ajutor Tulcea.

Medalii aniversare au primit şi şeful Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, general maior Dorel Grădinaru, precum şi generalul de flotilă aeriană, Ilie Constantin, comandant al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI în perioada 2001-2006.

Ponta: Proiectul SMURD, probabil, cel mai performant din Europa în acest moment

„Un proiect care ne face cinste, un proiect care ne face invidiaţi, pentru că ştiu foarte bine cât de multe ţări din regiune şi ţări chiar mai dezvoltate economic decât România spun că sistemul nostru de intervenţii în situaţii de urgenţă este, probabil, cel mai avansat şi cel mai performant din Europa în acest moment”, a subliniat prim-ministrul, marţi, la MAI, la aniversarea a 10 ani de operare aeromedicală SMURD.

Victor Ponta a adăugat că SMURD reprezintă un proiect dezvoltat în baza a trei caracteristici destul de rar întâlnite, prima dintre ele fiind viziunea.

„În primul rând, a fost o anumită viziune şi aici meritul principal este al domnului doctor Raed Arafat, pe care îl felicit, dar şi al altora care au gândit că România poate să aibă un sistem de intervenţii în situaţii de urgenţă, de asistenţă medicală de urgenţă, inclusiv cu un sistem aerian de intervenţie, ceea ce în urmă cu 10-15 ani părea doar o utopie”, a declarat Ponta.

În al doilea rând, în privinţa SMURD a existat suficient sprijin instituţional, a completat şeful Executivului. „Practic, toate Guvernele din 2003 încoace – Guvernul Adrian Năstase, Guvernul Tăriceanu, Guvernul Boc şi Guvernul pe care îl conduc – au înţeles că e un proiect care are nevoie de continuitate. E un proiect bun pentru România şi, dacă vreţi, un exemplu pentru ce înseamnă când ne apucăm de ceva şi ducem mai departe, ducem până la capăt, cât de multe putem să facem dacă avem această înţelepciune pe care nu o dovedim în alte domenii”, a punctat premierul.

El a remarcat faptul că SMURD-ul se bucură de aprecierea opiniei publice la un nivel înalt. „Vreau să mă alătur comemorării şi omagierii celor care şi-au dat viaţa în timpul misiunii, dar, în acelaşi timp, să mă alătur laudelor şi aprecierii pe care întreaga populaţie a României o arată celor cunoscuţi şi celor mai puţin cunoscuţi dintre dumneavoastră”, a declarat prim-ministrul.

Victor Ponta a accentuat că proiectul SMURD trebuie să continue să se dezvolte, următorul pas fiind achiziţia a patru noi elicoptere, costurile ridicându-se la 20 de milioane de euro. El a amintit că în prezent în dotarea SMURD sunt opt elicoptere, două avioane – unul achiziţionat de Fundaţia SMURD şi un altul primit la MAI şi operaţionalizat, la care se adaugă capacitatea de sprijin a Ministerului Apărării Naţionale prin aeronavele Spartan.

„Din ceea ce mi-a spus domnul doctor Raed Arafat şi am încredere că ştie foarte bine de ce mai avem nevoie, încă patru elicoptere vor asigura practic capacitatea dumneavoastră de a interveni în absolut orice fel de loc din România inclusiv zone montane, zone mai dificile. Se va asigura şi posibilitatea noastră, care, de altfel, devine operaţională luna aceasta, de a interveni în Republica Moldova, mă refer la elicopterele de la Iaşi şi Galaţi care pot salva vieţi, tot de români, de pe partea cealaltă a Prutului”, a afirmat Ponta.

Premierul a dat asigurări că şi pentru 2015-2016 vor exista fondurile necesare bunei funcţionări a SMURD. „Pentru încă patru elicoptere ne trebuie 20 de milioane de euro. O cheltuială foarte bună şi necesară. Deci cam cât a pierdut statul român când s-a retrocedat opera lui Brâncuşi. Ca să înţelegeţi de ce sunt supărat uneori, acei 20 de milioane aş vrea să-i folosesc să cumpărăm încă patru elicoptere şi să dotăm medicii, paramedicii care intervin”, a precizat Ponta.

La ceremonia aniversară a 10 ani de operare aeromedicală SMURD de la MAI au participat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, coordonatori ai centrelor zonale SMURD şi piloţi din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici