Soacra și socrul primarului Cătălin Cherecheș, reținuti de DNA. Sunt acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită. Soția primarului, audiată 7 ore la DNA

Flagrant DNA în Cluj Napoca. Soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost prinsă în timp ce dădea mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința în cazul dosarului de corupție al edilului. Soția primarului a fost luată pe sus de procurorii DNA, chiar din mall. Soacra și socrul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii DNA. Femeia este acuzată de dare de mită, iar soțul ei de complicitate la dare de mită.

09 nov. 2023, 09:33
Soacra și socrul primarului Cătălin Cherecheș, reținuti de DNA. Sunt acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită. Soția primarului, audiată 7 ore la DNA

Soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, prinsă în flagrant miercuri, de procurorii DNA, în timp ce intermedia o mită pentru o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj pentru o sentinţă mai blândă în dosarul ginerelui său, a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Femeia a fost prinsă în flagrant delict la un mall din Cluj-Napoca, când îi dădea 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj care ar urma să pronunţe sentinţa definitivă într-un dosar care îl vizează pe primarul municipiului Baia Mare. Suma de bani ar fi o primă tranşă din banii promişi în schimbul unei sentinţe mai blânde.

Citește și: EXCLUSIV Cătălin Cherecheş s-a dezis de soacră şi a ameninţat cu divorţul în direct la România TV: „Să stea 100 de ani în puşcărie! M-am trezit într-un film în care joc rolul de Pluto într-o scenetă cu Tom și Jerry”

Atât soacra primarului Cherecheş, cât şi soţia acestuia au fost audiate timp de mai multe ore la DNA Cluj.

De asemenea, procurorii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele socrului edilului din Baia Mare pentru complicitate la dare de mită.

Procurorii susțin că în data de 25 octombrie 2023, în contextul în care ginerele lor Cătălin Cherecheș era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, ”socra acestuia ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea pe raza judeţului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această „ofertă” iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie”.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor – mama judecătoarei, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

În contextul menţionat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

În acest dosar, Cherecheş a fost condamnat, în 2022, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, precum şi interzicerea unor drepturi, între care şi cel de a ocupa funcţia de primar. Decizia nu este definitivă, iar în 19 octombrie Curtea de Apel Cluj a amânat pronunţarea.

„Mă simt ca un vițel la poarta nouă, încă sunt la birou și nu înțeleg despre ce e vorba, decât ceea ce-mi spunea tata, Dumnezeul să-l ierte, că mâine se împlinesc 22 de ani de când mă privește de sus, respectiv „Cum te f#te soacra, nu te … nimeni”. Am vorbit 10 secunde cu nevasta mea și aștept acum să-mi dea niște explicații. Pentru mine familia înseamnă, cel puțin până acum câteva luni, înseamnă mama, că trăiește, tata că mi-l imaginez și de câteva luni nevasta mea. În rest alții să se descurce. M-am trezit într-un film în care joc rolul de Pluto într-o scenetă cu Tom și Jerry, adică cineva se întâlnește într-o piață în Târgu Mureș, că părinții soției mele sunt din zonă și negociau într-un fel un dosar penal. Din câte mi-a spus avocatul negociau pe o prăjitură, o promisiune paradoxal, vă rog să mă credeți! Tu soacră, sau ce ești tu, să promiți 50.000 de euro? Pentru cine? Pentru un dosar care e de 8 ani în instanță, care e super mediatizat, un dosar care în faza finală se aplică un control judiciar cu interdicția de a părăsi țara pe care am înțeles-o că așa trebuie să fie, am înțeles, mi-am asumat. Mama soţiei mele să stea o sută de ani în închisoare dacă a făcut ceva greşit…”, a declarat Cătălin Cherecheş în exclusivitate la Punctul Culminant.

„Vă spun un lucru, daca sotia mea m-a mintit, mi-a ascuns lucruri indiferent din ce motiv, ea sau mama ei sa imi faca bine, in secunda doi, Chereches devine cel mai ravnit burlac al Romaniei”,  a mai spus Cherecheş.

Citește și: Soacra lui Cătălin Cherecheș, prinsă de DNA când dădea mită ca să-l scape de închisoare: „O cretinătate, trebuie să fii tâmpit să faci așa ceva”