Soarele emană un pericol nevăzut

O echipă de oameni de știință de la Universitățile din Kyoto, Hyogo, Washington, Leiden, de la Universitatea Colorado din Boulder și de la Observatorul astronomic național al Japoniei au stabilit că super-erupțiile stelelor ar putea reprezenta o serioasă amenințare la adresa Pământului. 

13 iun. 2019, 10:00
Soarele emană un pericol nevăzut

Experții au analizat așa numitele super-erupții spontane ale astrelor, constatând că, în ultimii ani, aceste fenomene, pe care oamenii de știință nu le pot explica, s-au întețit. Stelele aruncă, uneori, jeturi foarte puternice de enrgie, care pot fi văzute de la sute de ani lumină.

Până de curând, specialiștii au presupus că astfel de „explozii” se produc în special în cazul stelelor care sunt considerabil mai tinere decât Terra și care sunt deosebit de active.

Noul studiu arată însă că erupțiile de energie pot avea loc și în cazul stelelor la fel de bătrâne și inactive precum Soarele nostru. Or, dacă un astfel de jet atinge Pământul, ar putea genera haos pe planetă. În cel mai bun caz, ar perturba activitatea comunicațiilor prin satelit și a sistemelor energetice.

În cel mai rău – va distruge viața pe Terra. Teoria în sine nu este nouă. Noutatea este concluzia oamenilor de știință, conform căruia super-erupțiile se pot produce inclusiv pe Soare cam o dată la câteva mii de ani. „Rezultatul studiului nostru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru existența vieții pe Pământ. Este vorba de un fenomen care nu poate fi anticipat, dar care ar putea avea concesințe nefaste”, au explicat cercetătorii într-un comunicat postat pe site Universității Colorado.