Şoc şi groază: pilotul unui avion de pasageri a înnebunit în zbor VIDEO

Zeci de pasageri au fost pe punctul de a-şi lua adio de la viaţă, după ce pilotul unei curse interne JetBlue a luat-o razna brusc, a părăsit manşa şi s-a postat în uşa cabinei, urlând şi strigând incoerent către pasageri "bombă", "Al-Qaida", "Iran", "Irak", "Afganistan", "or să ne doboare", "terorism"...

28 mart. 2012, 09:38
Şoc şi groază: pilotul unui avion de pasageri a înnebunit în zbor VIDEO

Pasagerii cursei companiei JetBlue, care decolase de pe aeroportul internaţional JFKennedy, din New York, către Las Vegas, au trăit momente de groză. Cursa 191 decolase la ora locală 7:28. La un moment dat, pilotul Clayton Osbon, de 49 de ani, un „veteran” foarte experimentat, a părăsit comanda şi a ieşit pe uşa cabinei, după ce copilotul îl convinsese să meargă la toaletă.

După ce a ieşit de la toaletă, a început să se plimbe agitat prin avion, strigându-le pasagerilor : „Spuneţi-vă rugăciunea!, Spuneţi-vă rugăciunea!, Spuneţi-vă rugăciunea!” … „Bombă, Al-Qaida, Iran, Irak, Afganistan! … Or să ne doboare! … Terorism!…”

„A început să ţipe la noi şi ne-a spus să ne facem rugăciunea (…) Era pierdut cu desăvârşire, total iraţional”, a povestit pentru postul de televiziune CBS pasagerul Peter Karoczkai, un om de afaceri. „Urla, ţipa cât îl ţinea gura şi părea că ar fi făcut un atac de panică”, a spus un alt pasager.

Copilotul observase că era ceva în neregulă cu colegul său, acesta începând la un moment dat să se agite fără niciun motiv. După ce Osbon a ieşit ca să meargă la toaletă, copilotul a încuiat uşa cabinei, iar căpitanul a rămas de partea cealaltă a acesteia. Atunci s-a enervat şi mai mult şi a început să bată cu pumnii în uşă, strigând către pasageri ameninţările incoerente, relatează CBS. 

A urmat o luptă aprigă între căpitanul care înnebunise brusc şi opt pasageri care au încercat şi au reuşit până la urmă să îl imobilizeze, folosind nu numai centurile de siguranţă de la scaune, ci şi prorpiile lor curele de la pantaloni. Între cei care l-au imobilizat se aflau şi un fost sergent al NYPD şi un director executiv al unei firme de protecţie şi pază.

Cursa a fost deviată către Amarillo (Texas), în jurul orei 11:00, „din cauza situaţiei medicale a căpitanului”. Osbon a fost arestat şi scos din avion cu cătuşe, într-un scaun cu rotile şi transportat astfel cu o ambulanţă la spital, pentru un control medical, a mai informat televiziunea americană, precizând că, după ce căpitanul a fost imobilizat de către pasageri, un alt pilot al companiei JetBlue, care se afla ca pasager în cursa 191, a intrat în cabină ca să îl asiste pe copilotul lui Osbon la aterizare, în Texas.

După aceea, avionul şi-a reluat cursa către Las Vegas cu un alt echipaj la bord.