SOCHI 2014. Şi-a ipotecat casa pentru a concura la SOCHI. Povestea singurului filipinez de la JO

SOCHI 2014. Confruntat cu lipsa unui sprijin din partea statului pe care-l reprezintă, singurul reprezentant al Filipinelor la Sochi 2014, patinatorul Michael Christian Martinez şi-a ipotecat locuinţa pentru a-şi îndeplini visul de a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă.

11 feb. 2014, 09:53
SOCHI 2014. Şi-a ipotecat casa pentru a concura la SOCHI. Povestea singurului filipinez de la JO

SOCHI 2014. „Am ipotecă pe casă. Această investiţie este o nebunie„, spune mama singurului sportiv care reprezintă statul Filipine la Jocurile Olimpice de Iarnă. Familia tânărului patinator, în vârstă de 17 ani, a decis să-şi ipotecheze locuinţa după ce preşedintele ţării, Beningno Aquino, nu a răspuns numeroaselor solicitări prin care părinţii sportivului cereau ajutor financiar pentru ca Michael Christian să-şi poată reprezenta ţara la Olimpiadă.

Cred că nici măcar la cabinetul preşedintelui nu se ştie că un patinator filipinez concurează la Olimpiadă„, s-a plâns mama lui Michael.

Sâmbăta trecută, Michael a devenit primul sportiv din această ţară din Asia de Sud-Est care a participat la patinaj artistic în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă. Totodată, Michael este primul sportiv care-şi reprezintă ţara, după 22 de ani de absenţă a Filipinelor de la această competiţie.

În pofida faptului că este conştient de puţinul sprijin de care se bucură din partea guvernului ţării sale, filipinezul speră să câştige o medalie la Sochi. „Înainte nu aveam nicio susţinere în afară de mama mea. Acum mă rog la Dumnezeu de fiecare dată când concurez şi funcţionează foarte bine„, dă asigurări Martínez, care a început să patineze la vârsta de 8 ani pe un patinoar dintr-un centru comercial din Manila.

În afara obstacolelor de ordin financiar, care l-au împiedicat să-şi cumpere echipamente de calitate şi să se deplaseze la diverse competiţii, sportivul are şi probleme de sănătate, el suferind de astm. „Practic, am crescut într-un spital, pentru că eram foarte bolnav. Nu puteam să practic niciun fel de sport şi cu atât mai puţin sporturile în aer liber pentru că imediat sufeream un atac de astm„, povesteşte patinatorul, care, din cauza frigului de pe patinoar, trebuia să ia mereu medicamente ca să evite crizele astmatice.

Totuşi, în ultimii ani starea sa de sănătate a patinatorului filipinez s-a îmbunătăţit considerabil. „An după an, starea mea de sănătate este tot mai bună, aşa că mama mă susţine. Ea spune că e mai bine să cheltuiesc banii pe patinaj decât pe spitale„, a concluzionat sportivul.

Patinatorul filipinez a atras atenţia presei din ţara sa, dar şi din Rusia, care-i laudă eforturile. Şi reţelele sociale sunt o sursă importantă de sprijin pentru Martínez, el având circa 20.000 de susţinători pe Facebook şi 1.600 pe Twitter şi primeşte zilnic mesaje de încurajare. „Câştigi sau pierzi, eşti deja un învingător pentru fiecare filipinez„, îi scrie unul dintre admiratori, potrivit Agerpres.