Socialiştii internaţionali felicită PSD şi îi cer lui Iohannis să respecte rezultatul alegerilor

Organizaţia internaţională a socialiştilor felicită Partidul Social Democrat (PSD) pentru rezultatul obţinut la alegerile parlamentare din 6 decembrie şi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să respecte votul românilor.

15 dec. 2020, 16:50
Socialiştii internaţionali felicită PSD şi îi cer lui Iohannis să respecte rezultatul alegerilor

Senatorul PSD Titus Corlăţean anunţă într-o postare pe Facebook că a „discutat și obținut sprijinul Președintelui Internaționalei Socialiste, George A. Papandreou , pentru PSD și pentru „respectarea procesului democratic și al rezultatului alegerilor din Romania”.

Titus Corlăţean postează si scrisoare socialiştilor.

„În conformitate cu normele și practicile constituționale din România, partidului ar fi trebuit să i se ofere posibilitatea de a numi un prim-ministru și de a încerca să formeze un guvern”, se arată în comunicatul de presă al sociliştilor, citat de dcnews.ro.

Totodată, socialiştii lansează un apel către preşedintele Klaus Iohannis, „care conform constituției României trebuie să rămână imparțial, să respecte rezultatul alegerilor, permițând PSD să numească un prim-ministru, în loc să impună candidatul la alegerea sa”.

„Acest lucru vine după intervenția nejustificată a președintelui în campania electorală, în timpul căreia a fost critic față de PSD și a susținut PNL.  Preşedintele a  jucat un rol activ în campanie, a folosit funcția prezidențială într-un mod incompatibil cu standardele internaționale, după cum a menționat misiunea de evaluare electorală a OSCE în raportul său preliminar”, mai susţin socialiştii.

„Procesul de alegere a următorului guvern al țării trebuie realizat prin negocieri libere între părțile alese în Parlament și fără interferențe din partea președinției și ne așteptăm ca aceste norme democratice să fie respectate. Internaționala socialistă își exprimă solidaritatea cu PSD și cu președintele său, Marcel Ciolacu, în timp ce încearcă să construiască un viitor mai bun pentru toți românii și susține eforturile partidului de a forma următorul guvern al României în conformitate cu voința exprimată democratic a poporului și practicile constituționale ale țării”, se mai arată în comunicatul socialiştilor.

Citeşte şi: O nouă rundă de negocieri pentru formarea Guvernului a eşuat. Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor s-au întâlnit la Vila Lac

 

Mihai Tudose, PSD: „Să vedem care sunt priorităţile unui Guvern făcut din trei cioburi. E ca la bordel. Dacă o plăteşti, şi geme”

Mihai Tudose, vicepreşedintele PSD, a criticat în termeni duri modul în care PNL, USR PLUS şi UDMR poartă negocieri pentru formarea şi susţinerea unui Guvern după alegerile parlamentare din 2020. Fostul premier a dat de înţeles că e posibil ca UDMR să condiţioneze susţinerea noului Executiv de votarea în Parlamentului European a unei iniţiative legislative privind drepturile colective ale minorităţii.

„Ei sunt foarte buni, de asta suntem în halul în care suntem pentru că sunt ei foarte buni. Aproape că la noi nu a murit nimeni, spitalele sunt perfecte, marele specialist în Finanţe nu a împrumutat de ne-a zăpăcit de o să ne mai ieşim în zona în care ne-a băgat niciodată. E foarte bine. E foarte bine la ei şi noi suntem nişte populişti”, a declarat vicepreşedintele PSD, Mihai Tudose.