Şoferii amendaţi după ce au fost prinşi de radar că au depăşit viteza pot vedea înregistrarea. Un avocat explică cum

Polițistul care constată că un șofer a depășit limita de viteză stabilită de lege pentru un sector de drum și-l sancționează contravențional nu este obligat să-i arate acestuia înregistrarea din care rezultă încălcarea legii. Un avocat a explicat cum pot şoferii amendaţi să vadă înregistrările.

13 iul. 2021, 17:14
Şoferii amendaţi după ce au fost prinşi de radar că au depăşit viteza pot vedea înregistrarea. Un avocat explică cum

Avocatul Andreea Dana Fodor a explicat, pentru avocatnet.ro, că agentul constatator nu are obligația de a arăta şoferului sancționat filmarea din care rezultă încălcarea legii. Cu toate acestea, şoferii pot avea acces pe aceste imagini odată cu formularea unei plângeri contravenționale.

Potrivit OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, “împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”.

Citeşte şi: Ghinion pentru un şofer din Bihor. Bărbatul a fost amendat după ce a fost prins de radar cu 30 km/h: „Atenţie la neatenţie”

Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a avut loc încălcarea legii și suspendă executarea măsurilor aplicate.

Avocatul mai explică şi că Ordonanţa de Guvern nr. 2/2001 stabilește că şoferul poate fi amendat în șase luni de la data săvârșirii faptei, iar comunicarea trebuie realizată în două luni de la data aplicării sancțiunii.

Cu alte cuvinte, termenul maxim în care poate fi amendat un şofer prins de radar cu viteză peste medie este de opt luni de la săvârșirea faptei, iar el trebuie înştiinţa de amendă în maximum două luni de la emiterea ei.

Citeşte şi: Bărbat din Bucureşti care tocmai îşi cumpărase un Porsche 911 Turbo, prins de radar când circula cu viteza de 219 km/h