Şoferii au dreptul de a refuza testul antidrog. Care sunt condiţiile, explicate de un celebru poliţist VIDEO

În România, șoferii au dreptul legal să refuze testarea cu aparatul DrugTest folosit de polițiștii de la rutieră, dar acest drept vine cu o condiție esențială. Potrivit unui polițist celebru, Octavian Perţea, refuzul trebuie să fie însoțit explicit de solicitarea prelevării de probe biologice în cadrul unei unități medicale.

13 dec. 2023, 08:20
Şoferii au dreptul de a refuza testul antidrog. Care sunt condiţiile, explicate de un celebru poliţist VIDEO
Şoferii au dreptul de a refuza testul antidrog. Care sunt condiţiile, explicate de un celebru poliţist

Şoferii au dreptul de a refuza testul antidrog. Conform informațiilor oferite de Octavian Perţea, refuzul simplu și fără condiții atrage automat deschiderea unui dosar penal, o faptă ce se pedepsește cu închisoare între 1 și 5 ani. Pentru a evita consecințele neplăcute, șoferii care decid să refuze testarea trebuie să solicite prelevarea de probe biologice în cadrul unui spital.

Astfel, în cazul unui refuz, polițistul este obligat să însoțească șoferul la spital, unde acesta va fi supus unui examen clinic realizat de către un medic. Acest examen include verificarea stării fizice și psihice a șoferului, acoperind aspecte precum pupilele dilatate, comportamentul agitat, orientarea spațio-temporală, echilibrul și reflexele. Ulterior, se prelevează probe de urină, iar rezultatele sunt imediat disponibile. Dacă analiza arată un rezultat negativ privind consumul de substanțe interzise, șoferul poate părăsi spitalul fără probleme.

Citeşte şi: Buletinele expirate pot bloca conturile bancare. Noile norme de securitate ofertă băncilor autoritatea de a bloca conturile clienților

Octavian Perţea subliniază că, în cazul unui refuz și ulterior la spital, responsabilitatea de a decide dacă șoferul poate conduce revine medicului. Este important, însă, ca șoferii să refuze testarea doar dacă sunt siguri că nu au consumat substanțe interzise sau medicamente care ar putea influența rezultatele testelor biologice.

„Când ați ajuns la spital, această responsabilitate de a se reține sau nu permisul revine medicului. Dacă medicul, după ce vă examinează clinic, a constatat că voi sunteți apți, n-aveți probleme de orientare și puteți să conduceți în siguranță, o să vi se întocmească dosar penal, dar nu o să vi se rețină permisul de conducere și o să puteți să plecați cu mașina de acolo mai departe”, a explicat Octavian Perţea, ofiţerul din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, devenit viral pe internet datorită explicațiilor pe care le oferă cu privire la problemele întâmpinate de șoferi în trafic.

Citeşte şi: Cine sunt bugetarii care vor avea salarii mărite de la 1 ianuarie 2024. Pentru câţi bani în plus au renunţat la proteste