Şoferii care conduc acest tip de maşini nu opresc la trecerile de pietoni. STUDIU

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, şoferii care conduc maşini scumpe nu opresc la trecerile de pietoni. Probabilitatea ca şoferul să oprească la trecerile de pietoni scade cu 3%  la fiecare creștere cu 1.000 de dolari a prețului mașinii.

27 feb. 2020, 17:22
Şoferii care conduc acest tip de maşini nu opresc la trecerile de pietoni. STUDIU

Cercetătorii au urmărit sute de mașini la treceri de pietoni din Statele Unite,unde legea îi obligă pe șoferi să oprească. Au aflat astfel că probabilitatea ca cei care conduc mașini mai ieftine să oprească pentru a permite pietonilor să traverseze este mai mare decât în cazul celor cu mașini scumpe. În medie, valoarea mașinilor care opresc la trecerile de pietoni este de 5.900 de dolari, în timp ce valoarea medie a celor care nu au oprit se ridică la 8.000 de dolari.

Studiul, desfășurat de Journal of Transport & Health, a avut inițial scopul de a cerceta influența rasei și a sexului asupra ratei accidentelor care implică pietonii. Rezultatele nu au fost concludente din acest punct de vedere, în schimb au dus la descoperirea neașteptată că valoarea mașinii reprezintă un factor mai predictibil în ceea ce privește probabilitatea ca șoferul să oprească la trecerea de pietoni.

Potrivit lui Courtney Coughenour, doctor la universitatea din Nevada, una dintre cauzele acestui comportament este faptul că cei care conduc mașini modeste empatizează mai ușor cu persoanele care merg pe propriile picioare.

În cadrul studiului, voluntari purtând veste reflectorizante au traversat la treceri de pietoni din Portland, Oregon și în Las Vegas, notând comportamentul șoferilor în cazul a 500 de mașini. În afară de faptul că valoarea mașinii s-a dovedit un indicator foarte precis asupra probabilității ca șoferul să oprească la trecerea de pietoni, trebuie notat că numai 129 de șoferi din cei 500 au oprit la trecerile de pietoni, în ciuda obligației legale pe care o aveau de a face acest lucru, relatează promotor.ro. 

Citeşte şi Accident grav în Bucureşti. Două maşini au lovit un stâlp de iluminat şi două clădiri