Şoferii care încalcă legea vor fi pedepsiţi mai uşor şi nu vor avea şanse de câştig dacă contesta amenda. România e pregătită să introducă monitorizarea video a traficului

Un proiect de lege ar urma să introducă și-n România monitorizarea video a traficului de către polițiști, astfel că abaterile șoferilor de la legislația rutieră vor fi constatate automat, în baza probei video.

25 sept. 2021, 11:06
Şoferii care încalcă legea vor fi pedepsiţi mai uşor şi nu vor avea şanse de câştig dacă contesta amenda. România e pregătită să introducă monitorizarea video a traficului

Sistemul de monitorizare a traficului ar urma să fie format din dispozitive fixe și mobile prin care să se detecteze şoferii care depășesc limitele legale de viteză, trec pe culoarea roșie a semaforului, se apropie prea mult de mașinile din fața lor sau evită purtarea centurii de siguranță, arată sursa citată. În acest sens, odată cu amenda va veni și poza prin care s-a constatat contravenția.

Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie”, scrie în proiectul citat de avocatnet.ro.

Citeşte şi COD RUTIER 2021: Greşeala care vă poate aduce amenzi de 725 de lei în weekend

Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail. Iar amenzile vor trebui achitate într-un cont nou special creat în acest sens.

Proiectul de lege este depus la Senat.

Citeşte şi COD RUTIER 2021. Noi amenzi usturătoare pentru şoferii care fac asta în trafic


loading...