COD RUTIER 2021. Noi amenzi usturătoare pentru şoferii care fac asta în trafic

COD RUTIER 2021. Autorităţile pregătesc pedepse mult mai dure pentru şoferii care nu respectă legea în trafic şi merg pe contrasens sau depăşesc pe linia continuă. Noile sancţiuni au rolul de a limita numărul accidentelor în urma cărora mor tot mai mulţi oameni.

16 sept. 2021, 09:10
COD RUTIER 2021. Noi amenzi usturătoare pentru şoferii care fac asta în trafic

COD RUTIER 2021. Pentru că tot mai multe persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere grave, autorităţile vor să introducă pedepse mult mai dure pentru şoferii care nu respectă legea în trafic.

COD RUTIER 2021. Sancţiuni dure pentru şoferii care depăşesc pe linia continuă sau merg pe contrasens

Citeşte şi COD RUTIER 2021. Un nou semn rutier. Amenzi de 725 de lei pentru cei care nu respectă regula

Printre cei vizaţi de noile sancţiuni se numără şoferii care merg pe contrasens sau depăşesc pe linia continuă. Aceştia riscă să rămână fără permis de conducere mai mult de două luni, aşa cum prevede legea în prezent.

”Dacă este să ne referim la circulația pe contrasens, pe autostradă, în acest moment, este sancționată cu amendă între 870 și 305 lei și permisul de conducere se suspendă pe o perioadă de 60 de zile. Propunerea legislativă este că această sacțiune contravențională să fie inclusă în clasa a 4-a de sancțiuni, între 9-20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă o amendă de până la 2.900 de lei și permisul de conducere să fie reținut pentru o perioadă de 120 de zile.

Persoanele care observă șoferii circulând pe contrasens să își asigure protecția, după care să apeleze numărul unic de urgență 112, pentru a ne deplasa la fața locului și pentru a lua măsurile legale care se impun și pentru a evita pericolul real la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, comisarul-șef Georgian Drăgan, potrivit EVZ.

De asemenea, şoferii care merg pe banda de urgenţă fără să aibă nevoie vor  fi sancţionaţi mult mai dur.

„Pe legislația actuală, circulația pe banda de urgență a autovehiculelor se consideră contravenție și se sancționează cu amendă, iar propunerea este de modificare a acestei prevederi de introducere a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehiculele pe drumurile publice pentru 60 de zile”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne.

Citeşte şi COD RUTIER 2021. Ce riscă şoferii care pun în parbriz iconiţe, odorizante sau roviniete

Şicanările în trafic vor fi şi ele mult mai aspru pedepsite.

”Când spun conduită agresivă, mă refer la acei participanți la trafic care folosesc excesiv claxonul, sistemele de avertizare luminoase, se mută de pe o bandă pe alta punând în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, și chiar am avut evenimente rutiere grave, anul acesta”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Acesta a mai precizat că la nivelul MAI se reanalizează cadrul legal ce reglementează procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, în scopul creșterii nivelului de pregătire al conducătorilor auto, soluție ce ar contribui la reducerea numărului de accidente rutiere.

Potrivit Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române evoluția accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021 este următoarea:

2019 – 4.421 de accidente soldate cu decesul a 894 de persoane şi rănirea gravă a altor 4.200;
2020 – 3.637 de accidente soldate cu decesul a 812 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.344;
2021 – 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004.


loading...
Partenerii noștri