Şoferii de taxi francezi protestează în masă, perturbând activitatea marilor oraşe

Activitatea mai multor oraşe franceze a fost grav perturbată joi, din cauza unei mişcări de protest a şoferilor de taxi împotriva modificărilor legislative asupra transportului bolnavilor şi concurenţei, potrivit acestora, neloiale din partea anumitor vehicule şi taxiuri-motocicletă, relatează AFP.

RomaniaTV.net
10 ian. 2013, 21:26
Şoferii de taxi francezi protestează în masă, perturbând activitatea marilor oraşe

În regiunea pariziană s-au adunat între 600 şi 800 de taxiuri potrivit organizaţiilor sindicale în zona aeroporturilor Roissy-Charles-de-Gaulle şi Orly pentru a se îndrepta, la viteză redusă, în scopul de a bloca circulaţia, spre centrul oraşului.

Perturbările, la apelul sindicatelor, au început în cursul dimineţii şi se vor desfăşura pe tot parcursul zilei, cu mitinguri şi blocarea circulaţiei rutiere.

În Franţa activează în jur de 55.000 de taxiuri, însă de aproximativ zece ani au fost dezvoltate alternative precum cele aproximativ 10.000 de maşini cu şofer de închiriat (VTC), precum şi taxiuri-motocicletă.

Acestea sunt „taxiuri contrafăcute”, se plâng şoferii de taxi. Ele reprezintă o „concurenţă neloială permisă de autorităţile publice” şi „nu respectă nicio regulă”, apreciază sindicatele, care cer o reformă a legii din iulie 2009 care încadrează acest tip de activitate, precum şi „un moratoriu pentru companiile în cauză”.

„Anumiţi actori se poartă într-un mod cavaleresc, dar majoritatea VTC-urilor respectă legea şi propun o ofertă complementară taxiurilor: îţi rezervi maşina, preţul cursei este stabilit dinainte, este o ofertă premium, de lux”, a răspuns Yan Hascoet, directorul companiei de şoferi privaţi (Chauffeur privé).

Aproape o mie de taxiuri se vor deplasa în acelaşi timp la Nantes (vest), şi tot atâţia la Marsilia (sud). Congestioanrea traficului se va face şi la Toulouse (sud-vest) şi Lyon (centru), în timp ce o adunare a taxiurilor este aşteptată la Nisa (sud-est).

Joi după-amiază, o delegaţie din partea taximetriştilor va fi primită de reprezentaţi ai Ministerului de Interne şi al Sănătăţii, potrivit unor surse sindicale.