Şoferii vor putea conduce fără a mai ţine mâinile pe volan, din 2016

Cel mai mare producător auto din SUA, General Motors (GM), va introduce în doi ani primul său model care va putea comunica cu alte vehicule pentru a evita accidentele şi a decongestiona traficul, maşinile urmând să utilizeze tehnologie avansată care va permite şoferilor să conducă fără a mai ţine mâinile pe volan, a anunţat duminică directorul general Mary Barra, transmite Reuters.

08 sept. 2014, 09:19
Şoferii vor putea conduce fără a mai ţine mâinile pe volan, din 2016

În 2016, GM intenţionează să vândă modelul Cadillac CTS sedan echipat cu tehnologia ‘vehicle-to-vehicle’. Modelul va comunica doar cu vehicule echipate similar şi va trece o perioadă până când industria auto va reuşi să lanseze pe scară largă noua tehnologie, susţin oficialii GM. Tot în 2016, compania va dezvolta Super Cruise, opţiunea care va permite şoferilor să conducă fără a mai ţine mâinile pe volan, potrivit Agerpres.

Companiile auto, agenţiile guvernamentale şi centrele academice de cercetare din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unor tehnologii, senzori, camere de luat vederi şi radare care permit vehiculelor să comunice în privinţa condiţiilor de trafic, pentru a face drumurile mai sigure. GM şi alţi producători auto au subliniat că în ciuda tehnologiei avansate, care va permite şoferilor să conducă fără a mai ţine mâinile pe volan, şoferii vor fi în continuare responsabili şi vor trebui să-şi păstreze atenţia asupra drumului. Şi Google lucrează la dezvoltarea unui automobil complet autonom.

„Sunt convinsă că sistemul ‘vehicle-to-vehicle’ va fi bine primit de clienţii noştri dintr-un motiv simplu: el reprezintă răspunsul la problemele zilnice pe care oamenii le doresc rezolvate”, a afirmat şeful GM.

VEZI ŞI Maşina de 5000 de euro pe trei roţi atinge 160 km/h. Când va fi disponibilă Elio Motors GALERIE FOTO

Una din priorităţile Departamentul Transporturilor din SUA îl reprezintă dezvoltarea tehnologiilor care permit conectarea vehiculelor, un punct de vedere împărtăşit şi de Europa şi de Japonia. Şi când maşinile vor putea comunica cu infrastructura înconjurătoare, câştigurile vor fi exponenţiale, a explicat Mary Barra. Totuşi, oficialul a avertizat că doar în următorul deceniu s-ar putea comercializa un vehicul complet automatizat.

În 2014, General Motors a anunţat că va rechema la service peste 29 milioane de autovehicule în SUA, din cauza temerilor legate de defecţiuni la centurile de siguranţă, cutii de viteză şi airbag-uri.

Recent, Departamentul Transporturilor din SUA a anunţat că General Motors va plăti o amendă record de 35 milioane de dolari ca parte a investigaţiei Guvernului SUA privind modul în care a fost gestionată rechemarea la service a 2,6 milioane de autovehicule la nivel global, pentru mai multe defecţiuni care au provocat numeroase accidente, soldate cu 13 morţi.

Amenda de 35 de milioane de dolari este cea mai mare plătită vreodată de un producător auto din SUA pentru întârzierile privind anunţarea rechemării la service. Anterior, Ford Motor şi Toyota au plătit 17,4 milioane de dolari, nivelul maxim permis la acel moment.