Şoferul accidentului din Paşcani, în care Alexia și-a pierdut brațele, mărturii cutremurătoare: „După șocul ală a început panica, toți răcneau, au început să vină salvările, a venit poliția”

Peste cel mult 5 zile, doctorii spun că Alexia va începe să facă kinetoterapie. După un an și jumătate, medicii sunt de părere că își va putea folosi brațele la 85 la sută din capacitate. Şoferul nu avea poliţă RCA, astfel că victimele nu vor primi despăgubiri de la firma de asigurări, ci doar dacă vor da în judecată firma de transport sau şoferul.

20 dec. 2022, 12:01
Şoferul accidentului din Paşcani, în care Alexia și-a pierdut brațele, mărturii cutremurătoare: „După șocul ală a început panica, toți răcneau, au început să vină salvările, a venit poliția”

Șoferul este foarte afectat și încă nu își poate explica cum s-a întâmplat accidentul de la Paşcani, în urma căruia 25 de persoane au fost rănite. Deși are peste 35 de ani de experiență în domeniu, acesta susține că pur și simplu nu a mai putut controla autocarul.

„ Am 35 de ani de când conduc autocare, n-am avut niciun accident, n-am avut nimic, n-am putut să concep vreodată că n-o să pot stăpâni o mașină în drum. S-a întâmplat în două secunde. Ce vă pot spune este că urma o curbă și am observat mâzgă pe jos, cum au adus tractoarele care au lucrat pământul”, a mărturisit șoferul autocarului, pentru BZI.ro.

Marcel Politic a pierdut controlul autocarului

Șoferul autocarului susține că în toți anii săi de activitate profesională nu a avut nici măcar un accident și este foarte șocat de ceea ce tocmai s-a întâmplat. Acesta a mărturisit că înaintea unei curbe destul de periculoase a frânat, însă a observat cum mașina nu mai răspunde comenzilor lui, așa că a ridicat piciorul de pe frână, în speranța că mașina se va redresa în câteva momente. Din nefericire, planul nu a fost conform cu realitatea și inevitabilul s-a produs.

„ Am călcat frâna, am simțit cum mașina s-a dus într-o parte, iar atunci am dat drumul. Din experiența mea, când dai drumul la frână, mașina se redresează, dar nu s-a mai întâmplat așa, în două secunde s-a dus”, a mai adăugat Marcel Politic, pentru sursa citată mai sus.

În momentul în care Marcel Politic a pierdut controlul, autocarul s-a răsturnat, iar atunci toată teroarea a început. Totul era desprins dintr-un film de groază, toți țipau, erau agitați și speriați. Șoferul abia se abținea din plâns atunci când povestea momentele de groază prin care a trecut în momentul accidentului. El a declarat că se bucură că tânăra Alexia, acre și-a pierdut ambele mâini în urma accidentului, a mai primit o șansă la viață.

După șocul ală a început panica, toți răcneau, au început să vină salvările, a venit poliția. Nu pot să explic nimănui prin ce situație am trecut, dar nu aș dori nici celui mai mare dușman al meu să treacă prin așa ceva. Mă bucur că fata a putut fi operată și îi mulțumesc lui Dumnezeu încontinuu că nu a rămas infirmă. Am și eu copii, nepoți și știu ce înseamnă, mulțumesc lui Dumnezeu că au scăpat toți cu viață”, a mai spus șoferul autocarului.

Ţi se face pielea de găină! Frăţiorul Alexiei, fata cu braţele amputate în accidentul din Paşcani, a fost cel care a găsit mâna surioarei sale între fiarele autocarului

Marcel Politic susține că nu avea viteză înaintea producerii accidentului, acesta circulând cu viteză redusă, din cauza vremii nefavorabile. „ Nu aveam viteză. Maxim 60 la oră aveam”, a mai declarat șoferul.

Povestea Alexiei este povestea binelui care învinge. Copila cu bucle de aur a ajuns din mijlocul unei tragedii eroina unui basm în care minunile sunt posibile. Doctorii spun că este semnul că intervenția chirurgicală de 20 de ore a reușit. Luni, adolescentei i-au fost refăcute și țesuturile nervoase, și în cel mult o săptămâna va începe să facă ședințe de kinetoterapie. Într-un an și jumătate, ea și-ar putea folosi brațele la 85 la sută din capacitate – conform spuselor doctorilor și asistentelor, care au făcut o minune pentru ea.

Acum, tatăl ei, aflat de șapte ani în Marea Britanie, s-a întors acasă.

„Noi de 7 ani nu am făcut Crăciunul şi Revelionul acasă. Este primul an în care am ales să îl facem aici. Chiar în ziua precedentă accidentului discutam cu ei de faptul că vrem să împodobim casa frumos. Le-am spus: o împodobim cum vreţi voi pentru că pentru voi vin acasă. Când vorbeam acasă pe cameră şi apărea ea pe cameră îmi dădeau lacrimile pentru că eu îi spun ei iubirea mea cea mică.”, spune Florin Tudose, tatăl Alexiei.

 

După operaţia maraton de 20 de ore, azi, miracolul merge mai departe. „Şi-a strâns şi pumnul. Totul pare a fi înspre bine. Ceea ce au realizat ei zilele acestea întrece orice imaginaţie. Două membre să fie puse la loc şi funcţionale. Toată viaţa mea le voi fi recunoscătoare”, spune şi mama Alexiei:

Medicul care a salvat-o pe Alexia este numit „îngerul copiilor”

Dr. Susanu: Nu am luat niciodată în calcul ca nu se va putea. Fetiţa are o evoluţie foarte bună, riscul de necroză a celor două membre este aproape depăşit. Miracolul este că a ajuns vie. Astfel de leziuni au un potenţial letal mare la locul accidentului.

Şansa Alexiei au fost medicii care au făcut mult mai mult decât le cere protocolul. Regula e clară: în cazul amputaţiilor duble, un singur membru se salvează. Însă, doctorii au decis contrariul. Şi aşa au reuşit să-i refacă Alexiei ambele braţe.

Alina Belu – Manager spitalul de copii: Aceşti copii au avut un înger păzitor, au ajuns repede la noi la spital – ceea ce este un lucru bun. Asta demonstrează că sistemul funcţionează în situaţii de criză. „Aseară, vorbind cu Alexia, mi-a promis că la anul pe vremea aceasta va veni să ne colinde la spital”, a mai spus dr. Susanu.

Părinţii copilei retrăiesc cu groază momentele în care au aflat că fiica lor se luptă pentru viaţă. „În ziua precedentă accidentului, discutam cu ei de faptul că vrem să împodobim casa. Alexia spune că vrea într-un anumit fel. Iar apoi s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, mai spune tatăl Alexiei. „A fost o noapte groznică. De la Botoşani până la Paşcani nu ştiu cum am condus. Am urlat încontinuu. Copiii au plecat bucuroşi pentru a merge la un eveniment care ar fi trebuit să fie cu bucurie şi au ajuns în mijlocul unei catastrofe”

Coadă la centrul de transfuzii Botoşani pentru a o ajuta pe Alexia

Pentru Alexia s-a format un lanţ al binelui. Colegi de clasă, duhovnici, profesori ori necunoscuţi care i-au aflat tragedia vor să ajute. La centrul de transfuzii din Botoşani a fost mai aglomerat ca oricând. Între timp, anchetatorii încearcă să se lămurească cum s-a ajuns la nenorocire. Patronul şoferului are deja o ipoteză.

Şoferul nu avea poliţă RCA, astfel că victimele nu vor primi despăgubiri de la firma de asigurări, ci doar dacă vor da în judecată firma de transport sau şoferul.

În afară de Alexia, alţi doi adolescenţi din autocar au trecut prin operaţii la Spitalul din Iaşi.

Alexia este deocamdată internată la terapie intensivă, în Spitalul clinic de urgență pentru copii din Iași. O echipă formată din 10 medici, 8 asistenți medicali, 4 infirmiere și 2 brancardieri au făcut miniuni pentru ea.

Când a fost adusă de ambulanță, adolescenta cu ochi albaștri și părul blond avea brațul stâng amputat, de deasupra cotului, iar cel drept era și el sfârtecat.

20 de ore a durat intervenția chirurgicală prin care medicii i-au reconstruit structură osoasă, cea vasculară și musculatura. Acum, în a doua operație i-au refăcut țesuturile nervoase. Medicul Sidonia Susanu a condus ambele intervenții: „Am rugat-o să ne arate ce poate face cu mâna şi deja fetiţa mişcă degetele, m-a strâns de mână. Este extraordinar. E un copil extrem, extrem de puternic, de matur şi face eforturi extraordinare să ne ajute, să ne încurajeze, să se vindece.”

Eric, fratele ei mai mare – aflat și el în autocarul făcut țăndări – i-a fost primul înger păzitor. Iar intervenția lui, spun acum doctorii, a fost esențială.

Eric Tudose, fratele Alexiei: „Era șocant ce se întâmpla acolo, m-am ridicat, eram peste un coleg. El săracul s-a lovit la cap, în jurul feței, am strigat după sora mea de multe ori, nu răspundea. Mama mea era distrusă, prima dată am sunat-o pe ea, i-am spus că Alexia nu are o mână.”

Fata cu brațele amputate în accidentul din Pașcani a primit o nouă șansă la o viață normală. Medicii au reușit să îi salveze membreleFlorin Tudose, tatăl Alexiei: „Faptul că a reuşit să fie atât de conştient, atât de perspicace, să acţioneze atât de rapid un copil… pentru mine este un erou.”

 

Când a avut loc accidentul, Alexia mergea împrepună cu colegii ei din ansamblul folcloric „Flori de Măr” din Botoșani la un festival, în Slobozia. În total, în vehicul, erau 35 de oameni. 25 au ajuns la spital și 3 sunt și acum internaţi.

O sută de oameni s-au strâns dimineață pe holurile Centrului de Transfuzii din Boșani, impresionați de povestea Alexiei – ca să doneze sânge pentru ea.

Florin Tudose, tatăl Alexiei: „Toţi cei care au participat la salvarea Alexiei. Sunt nu numai îngerii fetei mele. Sunt îngerii tuturor. Asemenea oameni ne fac pe noi să trăim.”

În cazul accidentului în care Alexia a fost rănită, ITM a deschis un dosar penal pentru accident colectiv de muncă. Administratorul firmei de transport care deține autocarul a fost chemat să dea declarații. Continuă și ancheta poliției.

Pe Alexia, pasionată de dans de la 5 ani colegii ei din trupa unei școli de dans o așteaptă din nou pe scena – pentru că ştiu că e puternică și se va face bine.