Soldat american, liderul echipei care executa civili afgani, condamnat la închisoare pe viaţă

Liderul unui grup de soldaţi americani acuzaţi că au executat trei civili afgani în 2010 a fost condamnat joi la închisoare pe viaţă, de o Curte marţială din statul Washington.

RomaniaTV.net
11 nov. 2011, 12:00

Sergentul Calvin Gibbs a fost găsit vinovat de 15 capete de acuzare, printre care trei crime cu premeditare. Juriul militar, compus din cinci persoane, a deliberat timp de cinci ore înainte de a-l declara vinovat şi a pronunţa verdictul.

Condamnatul va putea depune o cerere de eliberare condiţionată după ispăşirea a zece ani de detenţie, a decis Curtea.

Procesul sergentului Gibbs, în vârstă de 26 de ani, a debutat la 28 octombrie, la baza militară Lewis-McChord, situată la sud de Seattle.

Conform acuzării, tânărul era liderul unui grup de cinci soldaţi care ar fi elaborat, pentru a se distra, „scenarii” pentru executarea unor civili afgani, la începutul lui 2010, în provincia Kandahar. Ei ar fi luat de asemenea părţi ale cadavrelor şi s-ar fi fotografiat cu trupurile neînsufleţite ale victimelor.

În timpul mărturiei sale, sergentul a recunoscut că a prelevat de la cadavrele victimelor degete, descrise de procuror drept „trofee”, dar a dat asigurări că execuţiile au avut loc în timpul unui atac inamic.

„A face să se creadă că a fost o intervenţie legitimă făcea parte din plan”, a afirmat procurorul miercuri.

Dintre cei cinci soldaţi implicaţi, trei au pledat deja vinovat şi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între trei şi 24 de ani de închisoare. Cel de-al cincilea, Michael Wagnon, este în aşteptarea procesului.