Soldat NATO, rănit în momentul sosirii secretarului american al Apărării în Afganistan

Un soldat al NATO a fost rănit miercuri în cadrul unui "incident" survenit în momentul aterizării avionului secretarului american al Apărării, Leon Panetta, la o bază militară din Afganistan, a anunţat ISAF, relatează AFP.

RomaniaTV.net
14 mart. 2012, 20:11
Soldat NATO, rănit în momentul sosirii secretarului american al Apărării în Afganistan

„În niciun moment secretarul (Apărării, n.red.) sau un alt ocupant al aparatului nu au fost puşi în pericol de acest incident”, se arată într-un comunicat al forţei NATO în Afganistan (ISAF). „Presupusul autor” al acţiunii în cursul căreia un soldat a fost rănit a fost arestat, adaugă ISAF.

Potrivit unei surse guvernamentale la Londra, un vehicul a pătruns pe pista de aterizare a bazei militare britanice Camp Bastion, în sudul Afganistanului, după care a luat foc, în momentul în care avionul lui Panetta ateriza.

Purtătorul de cuvânt al lui Panetta, George Little, a precizat ulterior în faţa jurnaliştilor la Kabul că autorul acestui act este un afgan care s-a îndreptat spre pista de aterizare cu un vehicul furat.

El se deplasa pe o cale de acces către pistă dar vehiculul s-a răsturnat într-o groapă, după care a luat foc. Incendiul a fost stins şi afganul primeşte îngrijiri medicale pentru arsuri grave, a explicat Little.

Anterior, vehiculul furat a fost luat la ţintă de membrii ISAF şi în acel moment un soldat NATO a fost lovit şi rănit de această maşină, a precizat el.

Potrivit lui Little, nu este clar dacă incidentul de la Camp Bastion are legătură cu vizita lui Panetta.

La Washington, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că vehiculul furat era o camionetă condusă cu viteză pe calea de acces. Niciun explozibil nu a fost găsit la bordul maşinii şi nici arme, a adăugat el.

„Nu dispun în prezent de informaţii care să arate că este vorba despre un atac voluntar”, a conchis purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Postul de televiziune britanic Sky News a anunţat că a fost un presupus atentat cu maşină-capcană, dar sursa guvernamentală a declarat că nu se poate confirma imediat această versiune.

Potrivit agenţiei Press Association, un soldat rănit este cetăţean britanic.

Leon Panetta a ajuns miercuri în Afganistan pentru a încerca să calmeze tensiunile la trei zile după ce un soldat american a ucis 16 civili afgani.

Avionul său a aterizat în cursul dimineţii la Camp Bastion, principala bază militară britanică din Helmand, provincie din sudul Afganistanului, vecină cu Kandahar, unde a avut loc masacrul de duminică.

Sudul Afganistanului este unul dintre principalele bastioane ale rebelilor talibani, care au promis să răzbune victimele masacrului.