Soldaţii ruşi şi-au doborât din greşeală propriile avioane în Ucraina. Putin este minţit în legătură cu dezastrul de pe front

Trupele ruseşti şi-au doborât din greşeală propriile avioane şi au refuzat uneori să se supună ordinelor, potrivit agenţiei britanice de spionaj cibernetic, GCHQ.

31 mart. 2022, 08:23
Soldaţii ruşi şi-au doborât din greşeală propriile avioane în Ucraina. Putin este minţit în legătură cu dezastrul de pe front

Război în Ucraina. Agenţia britanică de spionaj cibernetic susţine că soldaţii ruşi şi-au doborât din greşeală propriile avioane. Într-un discurs care va fi ţinut joi la Universitatea Naţională Australiană, Sir Jeremy Fleming va spune că este clar că Vladimir Putin a „judecat greşit” situaţia din Ucraina şi a „supraestimat” capacităţile armatei ruse.

„Am văzut soldaţi ruşi – lipsiţi de arme şi de moral – refuzând să execute ordinele, sabotându-şi propriul echipament şi chiar doborându-şi accidental propriul avion”, se arată în textul discursului ce a fost publicat pe site-ul GCHQ.

Volodimir Zelenski, mesaj în miez de noapte: „Nu renunţăm la nimic, vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru”
Ca un ecou al comentariilor oficialilor americani şi ucraineni din această săptămână, Fleming va spune, de asemenea, că consilierii lui Putin „se tem să-i spună adevărul”.

GCHQ consideră că Rusia a făcut o încercare „susţinută” de a perturba Ucraina prin atacuri cibernetice. „Şi cu siguranţă am văzut indicatori care sugerează că actorii cibernetici ai Rusiei caută ţinte în ţările care se opun acţiunilor lor”, a spus el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilieri care au fost prea speriaţi pentru a-i spune cât de prost merge războiul din Ucraina şi cât de dăunătoare au fost sancţiunile occidentale, au declarat miercuri oficiali de la Casa Albă şi europeni.

 

Oficiali: Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilieri care au fost prea speriaţi pentru a-i spune cât de prost merge războiul din Ucraina

„Avem informaţii că Putin s-a simţit indus în eroare de armata rusă, ceea ce a dus la o tensiune persistentă între Putin şi conducerea sa militară”, a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicare al Casei Albe, în timpul unei conferinţe de presă.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi cu privire la cât de prost se descurcă armata rusă şi la modul în care economia rusă este paralizată de sancţiuni, deoarece consilierilor săi de rang înalt le este prea frică să îi spună adevărul”, a spus ea.

Cristian Tudor Popescu: „Nu văd cum ar putea continua războiul de distrugere a Ucrainei după data de 9 mai”
Un diplomat european de rang înalt a declarat pentru Reuters că evaluarea americană este în concordanţă cu costantatările ţărilor europene. „Putin a crezut că lucrurile merg mai bine decât au mers. Aceasta este problema când te înconjori de „yes men”, a spus diplomatul.

Analiştii militari spun că Rusia şi-a reformulat obiectivele de război în Ucraina într-un mod care i-ar putea permite lui Putin să revendice mai uşor o victorie de imagine, în ciuda unei campanii deplorabile în care armata sa a suferit eşecuri umilitoare.