Soldatul american care a ucis 16 civili afgani riscă pedeapsa cu moartea

Soldatul american acuzat că a ucis duminică 16 civili afgani riscă pedeapsa cu moartea. Anunţul a fost făcut de secretarul american al Apărării, Leon Panetta. Oficialul a dat asigurări că justiţia nu va face nici o concesie în privinţa militarului.

RomaniaTV.net
13 mart. 2012, 07:41
Soldatul american care a ucis 16 civili afgani riscă pedeapsa cu moartea

Autorul masacrului din Afganistan, a cărui identitate nu a fost făcută publică, ar fi părăsit în timpul nopţii baza sa militară, a executat cu sânge rece mai mulţi localnici dintr-un sat apropiat, apoi le-a incendiat cadavrele.

Presupusul ucigaş se afla pentru prima dată în Afganistan, după ce mai participase la trei misiuni în Irak. Nu este singurul incident de acest fel în care au fost implicaţi soldaţi americani.

Unele surse din presa occidentală afirmau luni că soldatul ar fi comis atacul asupra civililor afgani, în urma căruia au căzut victime inclusiv copii şi bătrâni, împreună cu alţi camarazi, după ce băuseră alcool în baza militară în care se aflau. De asemenea, s-a mai spus că soldatul a avut ieşiri de acest gen şi în alte misiuni şi chiar că ar avea plângeri penale pentru agresiuni similare.

În noiembrie, un puşcaş marin aflat la Kandahar a fost condamnat la închisoare pe viaţă. El a fost găsit vinovat că a făcut poze cu trupurile neînsufleţite ale civililor afgani pe care anterior plănuise să-i execute.