Cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a Rovanei Plumb în dosarul Belina a ajuns la Camera Deputaţilor

Cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale a ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, în dosarul Belina, a ajuns la Camera Deputaţilor. Dosarul a fost trimis miercuri la Comisia Juridică pentru aviz. 

RomaniaTV.net
27 sept. 2017, 10:31
Cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a Rovanei Plumb în dosarul Belina a ajuns la Camera Deputaţilor

„Scrisoarea procurorului general Augustin Lazăr, al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care transmite cererea de urmărire penală faţă de doamna deputat Rovana Plumb, fost ministru al Mediului (…) este transmisă Comisie juridice urmând ca aceasta să estimeze timpul necesar pentru evaluare, audieri şi raport”, a declarat secretarul PSD al Camerei Deputaţilor Ioana Bran, la finalul şedinţei Biroului Permanent, citată de Mediafax.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD să le retragă sprijinul politic pentru că persoanele urmărite penal, trimise în judecată sau condamnate nu trebuie să facă parte din conducerea statului.

„Cred că vă amintiţi de poziţiile pe care le-am avut în ocazii similare şi, din nefericire, au fost câteva ocazii. Vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, iar într-un stat de drept persoanele urmărite penal, judecate sau condamnate nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau să demisioneze, în varianta optimală”, a declarat preşedintele Iohannis la Cotroceni, citat de News.ro.

El a spus că a doua variantă acceptabilă era ca PSD să le retragă sprijinul.

„Faptul că PSD face scut în jurul celor două doamne ministru nu este de bun augur. Nu mă antepronunţ şi nu cunosc detalii din dosar, vorbesc din punct de vedere al preşedintelui. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni. Nu ştiu dacă doamnele ministru sunt nevinovate sau vinovate, nu este treba mea şi nici a PSD, vina o stabilesc judecătorii, iar pentru România ar trebui să devină normalitate ca persoanele cercetate, judecate sau condamnate să nu facă parte din conducerea statului”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că „este păcat că PSD nu a înţeles nimic” din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că „această cale nu este cea bună”.

Vineri, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.