SOLOMON MARCUS a murit la Spitalul Fundeni

Solomon Marcus, matematician și membru al Academiei Romane, a murit joi, la varsta de 91 de ani, a confirmat pentru Hotnews.ro academicianul Viorel Barbu. Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias.
Alina Costache
17 mart. 2016, 08:00
SOLOMON MARCUS a murit la Spitalul Fundeni

Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacau, parintii sai fiind croitori. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent.

Dupa absolvirea facultatii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de carti ce privesc utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale, potrivit Wikipedia.

Cartile sale au fost traduse in multe tari ale lumii. A publicat peste 50 de volume in Romania, traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate.

Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori. Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar din 2001 era membru titular al Academiei Romane. Solomon Marcus a fost un critic al sistemului de educație.

Reacţii după moartea academicianului Solomon Marcus

Academicianul Răzvan Theodorescu spune că matematicianul Solomon Marcus, care a încetat din viaţă joi dimineaţă, era „unul dintre marii învăţaţi ai României, un adevărat om al cetăţii”, iar moartea lui este o pierdere imensă. ”Aflu cu imens regret că unul dintre cei mai reprezentativi membri ai Academiei a dispărut. Solomon Marcus făcea parte din stirpea extrem de rară astăzi în România, a învăţaţilor multidisciplinari. Ceea ce acest admirabil matematician a făcut pentru raporturile dintre ştiinţe şi arte, preocupările sale în legătură cu matematica şi lingvistica, matematica şi arta, matematica şi istoria sunt lucruri într-un fel unice. Era o inteligenţă vie, era, într-un fel, cel mai critic membru al Academiei, era un om al cetăţii, se preocupa foarte mult de ce înseamnă cultura în România şi întotdeauna cuvintele sale contau pentru noi”, a declarat Răzvan Theodorescu pentru News.ro.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, spune că Solomon Marcus este „o personalitate multi-disciplinară a culturii române, în urma căruia rămâne o operă ştiinţifică cu valenţe universale”.

”Transmit condoleanţe familiei şi deplâng trecerea în rândul celor drepţi a profesorului şi academicianului Solomon Marcus, o personalitate multi-disciplinară a culturii române, în urma căruia rămâne o operă ştiinţifică cu valenţe universale”, a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru News.ro.

Solomon Marcus, membru titular al Academiei României, s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău. A urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, a obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. A predat la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi este autor a numeroase studii interdisciplinare de cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. A fost tradus în mai multe limbi străine şi a publicat 50 de volume în România şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. Solomon Marcus devine, din 1993, membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001 a fost ales membru titular al instituţiei.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Şanţul şi trotuarul din faţa casei. Cine le repară, pentru ce primeşti amendă de 2.000 de lei?
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia, cu ochii pe România. Mesaj după alegeri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
UDMR a anunțat pe cine susține în turul 2. Maghiarii au schimbat rapid tabăra
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica