SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. Druizii decorau stejarii de Crăciun

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017. Pomii au fost un simbol al vieţii cu mult înainte de creştinism. SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017.  Google celebrează SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 cu un Google Doodle special. În cea mai scurtă zi a anului, în decembrie, egiptenii antici duceau în casele lor ramuri verzi de palmier, care simbolizau triumful vieţii asupra morţii. SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017.

RomaniaTV.net
22 dec. 2017, 09:32
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. Druizii decorau stejarii de Crăciun

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017. Prima referire la un brad decorat pentru Crăciun apare la Riga, în Letonia, în 1510. În 1521, prinţesa Helene de Mecklembourg a împodobit primul brad de Crăciun din Paris, după căsătoria cu ducele de Orleans. O altă menţiune scrisă referitoare la împodobirea unui pom de Crăciun, în Germania, datează din 1531.

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017. Druizii decorau stejarii

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017.  În aceeaşi perioadă a anului, preoţii druizi serbau solstiţiul de iarnă decorând stejarii cu mere aurii. Până în secolul al XII-lea, pomii de Crăciun erau atârnaţi de tavan ca un simbol al creştinătăţii. Mai târziu, în Evul Mediu, în luna decembrie, în copaci erau atârnate mere roşii. Acestea erau un simbol al lui Adam şi al Evei (alungaţi din Paradis din cauza unui măr), iar pomii erau numiţi Copacii Paradisului.

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017.  Copac decorat cu napolitane

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017. În 1601, un vizitator al oraşului german Strasbourg (astăzi în Franţa) consemnează o familie care decora un copac cu „napolitane şi beţe de zahăr aurii răsucite şi flori de hârtie de toate culorile”. Coloniştii germani şi mercenarii, care au luptat în Războiul de Secesiune, au dus obiceiul bradului de Crăciun peste Atlantic. Documentele menţionează că, în 1804, soldaţii americani de la Fort Dearborn au dus copaci din pădure în barăcile lor.

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017.  Când au apărut în Marea Britanie

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017. Marea Britanie a făcut cunoştinţă cu brazii de Crăciun abia în 1841, când soţul german al reginei Victoria, Prinţul Albert, a dus la castelul Windsor un brad pentru familia regală.

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017. Bradul de Crăciun este un obicei occidental care a căpătat amploare, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite tradiţii atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 Substantivul românesc solstițiu are etimologie dublă: latinescul solstitium, „solstițiu” și franțuzescul solstice. SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017.  Google sărbătorește SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 cu un Google Doodle special.Substantivul latin solstitium este format din cuvântul latin sol, solis, solem: „Soare” și stitium, derivat al verbului sisto, sistere, stiti, statum: „a opri”, „a face să stea”, „a rămâne constant”, „a se menține”. SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017. Ce se întâmplă de fapt

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 Substantivul francez solstice este un împrumut din limba latină: solstitium, „solstițiu”. Spre deosebire de celelalte zile din an, când unghiul făcut de Soare cu orizontul la trecerea meridianului se schimbă semnificativ, de la o zi la alta, la solstiții acest unghi devine câteva zile staționar, din cauza inversării sensului său de variație.

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 În astronomie, se numesc solstiții cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui.

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 Care e schema care indică orientarea soarelui

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 Schemă care indică orientarea aproximativă a Pământului în raport cu Soarele la solstițiul din iunie (stânga), echinocțiul din septembrie (jos), solstițiul din decembrie (dreapta) și echinocțiul din martie (sus).

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 În jurul datei de 21 iunie (cel mai adesea), sau 22 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, adică începutul verii astronomice; în preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. Simultan, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont).

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 În jurul datei de 21 decembrie (cel mai adesea), sau 22 decembrie, se petrece fenomenul opus: are loc solstițiul de iarnă în emisfera nordică și solstițiul de vară în emisfera sudică.

SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017 Din punctul de vedere al zonelor ecuatoriale solstițiile nu pot fi numite nici „de vară” nici „de iarnă”. Atunci când în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, mișcarea aparentă a Soarelui văzut de pe ecuator are traiectoria cea mai nordică și, simetric, când are loc solstițiul de vară în emisfera sudică traiectoria Soarelui atinge extrema sudică.