Solstitiul de vara 2022. 15 curiozitati despre cea mai lunga zi a anului

Termenul Solstitiu deriva din cuvantul latin „sol" – soare si „sistere" – a sta drept, pentru ca pozitia relativa a soarelui pare sa ramana nechimbata in timpul Solstitiului.

16 iun. 2022, 11:27
Solstitiul de vara 2022. 15 curiozitati despre cea mai lunga zi a anului

Solstitiul de vara 2022. Este cea mai lunga zi a anului in Emisfera Nordica! Asa ca bucura-te de razele soarelui, cu grija totusi, si celebreaza startul verii afland urmatoarele lucruri despre solstitiul de vara.

1. In acest an, solstitiul de vara este pe 21 iunie
Solstitiul de vara are loc intotdeauna intre 20 si 22 iunie si pentru ca rotatia Pamantului nu este reflectata cu exactitate in calendar, data precisa a evenimentului se schimba usor de la un an la celalalt. In 2022 Soarele va atinge cel mai inalt punct de pe cer in Emisfera Nordica pe 21 iunie la ora 12:14.

Prețuri colosale pe litoralul românesc în această vară. Cât costă să închiriezi un șezlong o zi în Mamaia, Vama Veche sau Eforie
2. Soarele se va afla direct deasupra Tropicului Racului
In vreme ce intreaga Emisfera Nordica va experimenta cea mai lunga zi a anului, in timpul Solstitiului de vara soarele se va afla direct deasupra Tropicului Racului (23 grade 27 minute latitudine nordica).

3. Numele vine deriva din faptul ca soarele pare sa stea drept pe cer
Termenul Solstitiu deriva din cuvantul latin „sol” – soare si „sistere” – a sta drept, pentru ca pozitia relativa a soarelui pare sa ramana nechimbata in timpul Solstitiului ca si in zilele urmatoare. In restul timpului, pamantul isi pastreaza rotatia in jurul axei, aproximativ 23,5 grade – ceea ce face ca astrul, sa rasara si sa apuna de la o zi la cealalta.

4. Cel mai mare foc de tabara din lume a fost facut in timpul celebrarii Solstitiului de vara
De sute de ani, Solstitiul de vara este celebrat de catre culturile din intreaga lume. Printre acestea se numara si Sankthan, celebrata pe 24 iunie in tarile scandinave. In 2016, oamenii din Ålesund Norvegia au stabilit un record mondial pentru cel mai inalt foc de tabara care a masurat 47,39 m.

Vacanţa de vară 2022: „Ce mică-i vacanţa mare!”. Noutăţi mari în viitorul an şcolar
5. Vremea caniculara soseste cateva saptamani mai tarziu
Te-ai putea intreba de ce daca Solstitiu este in cea mai lunga zi a anului si prin urmare primeste cea mai mare cantitate de soare, de ce temperatura aerului nu isi atinge maximum decat dupa o luna sau chiar doua mai tarziu. Raspunsul este simplu: Pentru ca apa, care ocupa cea mai mare parte din suprafata a pamantului, are o anumita temperatura – ceea ce inseamna ca, dureaza o vreme pana se incalzeste sau se raceste Tocmai de aceea vreme dureaza cateva saptamani dupa Solstitiul de vara pentru ca temperatura pamantului sa atinga apogeul.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.