Soluţia Elenei Udrea pentru românii cu credite în valută: convertirea în lei. Vezi în ce condiţii

Elena Udrea a cerut joi Guvernului sa aprobe o ordonanta de urgenta prin care toate persoanele care au luat credite in valuta sa le poata converti in lei, la rata de schimb din momentul creditarii majorata cu 20%. În cazul în care guvernul va refuza sa aprobe o astfel de ordonanta, parlamentarii PMP vor depune în parlament o iniţiativă legislativă în acest sens. De asemenea, Udrea i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să cheme partidele politice la consultări la Cotroceni pentru a decide un pact privind situaţia creditelor neperformante din Români. 

RomaniaTV.net
19 ian. 2015, 12:23
Soluţia Elenei Udrea pentru românii cu credite în valută: convertirea în lei. Vezi în ce condiţii

Elena Udrea spune că statul ar trebui să intervină în problema creşterii cursului franc elveţian – leu deoarece este „o problemă socială cu implicaţii financiare-economice uriaşe”.

„Situaţia demonstrează ca e nevoie de o interventie a Guvernului si credem ca opinia exprimata de unii politicieni cum ca nu ar trebui să intervina statul e gresita deoarece aceasta problema poate fi rezolvata azi cu interventia Guvernului, pentru ca maine se poate transforma intr-o criza sociala sau economica. (…) Nu vorbim doar de situaţia celor cu credite în franci elveţieni, ci de situaţia creditelor luate în orice fel de valută în România. De asemenea, exista o directiva la nivelul UE (2014/17/EC) care spune ce trebuie sa faca statele pentru a isi proteja cetatenii in cazul fluctuatiei valutei. Statul trebuie sa ofere un cadru legislativ care sa permita conversia creditului din valuta in moneda nationala”, a declarat Elena Udrea în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: SONDAJ: Credeţi că statul ar trebui să intervină şi să-i ajute pe cei care au credite în franci elveţieni?

În opinia şefei PMP, soluţia pentru românii care au luat credite în franci elveţieni sau alte valute şi care au ajuns să plătească rate mult mai mari, chiar duble faţă de momentul luării creditului ar fi „o modificare legislativă care să presupună posibilitatea convertirii creditelor din valută în moneda naţională cu o marjă de maximum 20% în plus sau în minus faţă de valoarea la care s-a acordat creditul”.

„Modificarea legislativă care să presupună posibilitatea convertirii creditelor din valută în moneda naţională (…) ar rezolva foarte multe dintre problemele celor care nu îşi mai permit să plătească ratele, dar şi dintre problemele băncilor care se văd în ipostaza de a avea credite neperformante şi de a acumula active toxice”, mai spus Elena Udrea.

„Sunt cazuri în care persoane care s-au împrumutat în 2007 – 2008 plăteau 10 milioane de lei vechi rată, iar acum au ajuns să depăşească 25 de milioane, iar soldul să le crească prin raportare la euro”, spune Elena Udrea.

Sefa Partidului Miscarea Populara a afirmat ca, daca guvernul va refuza sa aprobe o astfel de ordonanta, parlamentarii PMP vor depune o iniţiativă legislativă în acest sens, „pentru că rata creditelor neperformante este una dintre ameninţările cele mai mari atât economice, cât şi din perspectivă socială cu care se confruntă România”. Udrea a ţinut să precizeze că iniţiativa legislativă trebuie să se aplice tuturor creditelor în valută, nu numai celor în franci elveţieni, pentru a nu exista vreo discriminare.

„Principiul de la care plec este că banca ar trebui să câştige din dobânzi şi comisioanele la vedere, nu din devalorizarea monedei naţionale în raport cu moneda în care s-a acordat creditu”, a mai spus Elena Udrea.

Elena Udrea i-a cerut in acest context presedintelui Klaus Iohannis sa convoace toate partidele politice, inclusiv PMP, la Palatul Cotroceni „pentru a decide un pact care sa se refere la situatia creditelor neperformante din Romania” indicând căîn prezent se înregistrează 6 miliarde de euro întârzieri la plata creditelor, ceea ce poate reprezenta „o bombă socială şi economică”.

„Creditele neperformante nu sunt doar din cauza fluctuaţiei de curs valutar”, a mai precizat Elena Udrea, într-o conferinţă de presă, după şedinţa Consiliului Naţional al partidului.