Soluția găsită de un român să nu mai adune sticle în casă pentru a le returna ca să își recupereze garanția

Românii care cumpără băuturi în ambalaje de sticlă, plastic și metal trebuie să păstreze ambalajele intacte și să le ducă înapoi la magazin dacă vor să recupereze cei 50 de bani pentru fiecare recipient reciclat.

27 apr. 2024, 19:27
Soluția găsită de un român să nu mai adune sticle în casă pentru a le returna ca să își recupereze garanția

Un utilizator Reddit a povestit cum a reușit să scape de stresul de a aduna în casă peturile pentru a recupera garantia oferită de stat celor care reciclează. Acesta a povestit că nu consumă sucuri sau alcool, iar pentru apă și-a instalat în urmă cu doi ani o stație cu osmoză inversă. Astfel, nu mai cumpără baxuri de apă, ci o folosește în siguranță pe cea de la robinet.

„O să încep prin a zice că soluția mea nu e fezabilă pentru oricine, însă dacă cineva se află în situația mea și e deranjat de faptul că săptămânal trebuie să-și facă un cimitir de sticle și PET-uri în casă, această soluție ar putea fi de ajutor.

Citește și: Cum păcălesc românii sistemul de Garanție-Returnare (SGR) ca să facă bani! Metoda prin care aparatul eliberează vouchere pe sticle din afara programului

Recent (acum 2 săptămâni) am aflat de legea reciclării… habar nu aveam că a fost aprobat așa ceva în România. Nu consider că e un lucru rău, Germania are acest mecanism de aproape 20 de ani. Motivul pentru care impactul legii asupra mea nu a fost resimțit este pentru că nu consum băuturi alcoolice sau sucuri, doar apă și lapte. Dacă nu ești în situația mea, atunci postarea NU reprezintă o soluție pentru tine.

Acum 2 ani am decis să achiziționez o stație de osmoză inversă și 5-6 sticle din sticlă în care să îmbuteliez apa de la filtru. Această postare nu este o reclamă pentru firmele care fac astfel de filtre, dar dacă cineva este curios de filtrul achiziționat, sunt bucuros să ofer detalii în privat.

Cu un cost inițial de ~900 de lei (filtrul plus sticlele) și cam 300 de lei pe an (pentru filtrele care necesită schimbare periodică) începând din al doilea an de utilizare, am reușit să scap de a duce munți de PET-uri săptămânal la gunoi și mai nou pe la centrele de reciclare. Testez periodic calitatea apei și în 24 de luni de utilizare nu am întâmpinat niciun fel de problemă cu apa. O folosesc atât pentru băut cât și la gătit.

Citește și: Reciclarea în realitate: evaluarea Sistemului de Garanție-Returnare-RetuRo la o lună și jumătate de funcționare în România

Cum funcționează? Ai o baterie separată care se montează pe blat prin care consumi apa filtrată. Dacă stai în chirie și nu poți să faci modificări în apartamentul în care stai, poți să iei în considerare schimbarea bateriei de la chiuvetă cu una cu 3 căi, să îți cumperi o mufă PP pentru scurgerea de la chiuvetă pe care să o schimbi și să montezi colierul în care să intre furtunul pe care iese apa rămasă în urma procesului de filtrare.”, a povestit românul pe Reddit.