Soluţia găsită pentru a descongestiona aglomeraţia de pe Valea Prahovei. DN1 va fi lărgit la Cornu pe o lungime de 300 de metri

Ministerul Transporturilor vrea să fluidizeze traficul pe Valea Prahovei, în condiţiile în care Drumul Naţional 1 este între cele mai circulate şosele. Drumul va fi lărgit în dreptul localităţii Cornu pe o lungime de 300 de metri, o zonă în care se formează ambuteiaje pentru că drumul se îngustează de la patru la trei benzi.

21 apr. 2021, 15:54
Soluţia găsită pentru a descongestiona aglomeraţia de pe Valea Prahovei. DN1 va fi lărgit la Cornu pe o lungime de 300 de metri

Soluţia găsită pentru a descongestiona aglomeraţia de pe Valea Prahovei. Lărgirea drumului la Cornu este luată în calcul în condiţiile în care pe această porţiune de 300 de metri se produce o „gâtuire”, problemă care ar exista de peste 20 de ani. Motivul: statul nu a reuşit să exproprieze terenurile din cauza unor litigii cu proprietarii, scrie Economedia.ro.

Astfel, drumul va fi extins de la trei la patru benzi, între kilometrii 95 + 100 şi 95 + 400 metri, la Cornu, în judeţul Prahova. Lucrările de lărgire sunt prevăzute pentru sensul de urcare Ploieşti – Braşov.

Pentru a realiza lărgirea şoselei, Ministerul Transporturilor a prezentat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru exproprierea terenurilor proprietate privată. Este vorba despre patru imobile,  situate în intravilan, cu o suprafaţă totală de 587 mp.

Costul estimat pentru exproprieri în vederea lăţirii DN1 la Cornu este estimat la 26,3 mii lei.

„Pe DN 1, sectorul studiat este în zona localității Cornu, județul Prahova, unde pe sensul Brașov – Ploiești sunt 2 benzi de circulație, iar pe sensul Ploiești – Brașov este o singură bandă. Pentru realizarea obiectivului de investiție „Completare de la 3 la 4 benzi de circulație a sectorului de pe DN 1 km 95+100 – 95+400, în localitatea Cornu”, indicatorii tehnico – economici au fost aprobați prin Ordinul transporturilor nr.1057/16.07.2019. Documentația tehnico-economică privind coridorul de expropriere al lucrării a fost avizată de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova”, a anunţat ministerul Transporturilor, conform sursei citate.

Citeşte şi: Când va fi gata autostrada Ploieşti – Braşov. Ministrul Transporturilor promite investiţii uriaşe în infrastructură

Soluţia găsită pentru a descongestiona aglomeraţia de pe Valea Prahovei. Proiectul e amânat de mai mulţi ani

Lărgirea carosabilului pe DN 1 la Cornu este un proiect promis de mai mulţi ani, însă a fost tergiversat din cauza unor litigii cu proprietarii terenurilor. Autorităţile speră ca lărgirea DN1 va contribui la sporirea capacităţii portante şi de circulaţie, realizarea unui confort sporit pentru participanţii la trafic şi creşterea vitezei de parcurs și implicit a timpului de călătorie aferent transportului de mărfuri și călători, se arată în Nota de Fundamentare a Proiectului de Hotărâre de Guvern.

Proiecte pentru fluidizarea circulaţie pe DN 1 – Valea Prahovei

Centurile Comarnic şi Buşteni care fac parte din proiectul Autostrăzii A 3 Ploieşti – Braşov sunt zonele critice pentru care proiectantul este aşteptat să predea documentaţia tehnică mai rapid (n.r., contractul pentru reactualizarea Studiului de Fezabilitate şi realizarea Proiectului Tehnic pentru A 3 Ploieşti- Braşov a fost semnat în februarie şi are o durată de 42 de luni). Potrivit unei informări CNAIR din 20 aprilie, reprezentanți ai prestatorului (Consitrans) și ai beneficiarului (CNAIR S.A.) au parcurs toate opțiunile de traseu din faza de proiectare ale viitoarei autostrăzi Ploiești – Brașov.

Citeşte şi: Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor: „Trenurile de mare viteză şi autostrada spre Braşov, obiective pentru după 2030, realist vorbind”


loading...