Soluţia pentru creşterea pensiilor şi alocaţiilor, avansată de Kelemen Hunor. „Ar însemna o taxă de solidaritate venită de la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an”

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a vorbit despre variantele luate în calcul pentru mărirea pensiilor şi alocaţiilor, după ce a participat la o nouă rundă de negocieri cu PNL şi PSD în vederea formării noii coaliţii de guvernare.

20 nov. 2021, 21:17
Soluţia pentru creşterea pensiilor şi alocaţiilor, avansată de Kelemen Hunor. „Ar însemna o taxă de solidaritate venită de la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an”

Liderul UDMR susţine o posibilă variantă pentru creşterea pensiilor şi alocaţiilor ar putea fi o ar putea fi o taxă de solidaritate plătită de companiile cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro anual.

„Eu nu pot să fiu de acord ca oamenii care au un venit de 2.500, de 3.000 de lei să fie solidari, când există posibilitatea de a găsi alte surse de finanțare”, a precizat Kelemen Hunor, conform Digi24.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, declaraţii după negocierile cu PSD şi UDMR: Pensia minimă va creşte la 1.000 de lei

Soluţia pentru creşterea pensiilor şi alocaţiilor, propusă de Kelemen Hunor. „S-a vorbit de o taxă de solidaritate. E ok”

Întrebat dacă e posibil ca pensiile de peste 4.000 de lei să fie impozitate, Kelemen Hunor a afirmat că „ministrul de Finanțe, sau viitorul ministru de Finanțe și ministru Muncii” sunt cei care ar trebui să dea aceste explicaţii.

„Nu vreau să intru eu în discuție, au fost într-adevăr astfel de discuții, dar sunt elemente care trebuie stabilite un pic mai târziu”, a declarat președintele UDMR.

De asemenea, Kelemen Hunor a afirmat că sursele de finanţare pentru a acoperi majorarea pensiilor şi alocaţiilor provin de la bugetul de stat.

„Sursele vin din taxe, din impozite, deficitul se acoperă și din împrumuturi. La un moment dat s-a vorbit de o taxă de solidaritate. Noi am spus că taxa de solidaritate este OK, dar trebuie să vedem cine este solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare, când companiile mari nu sunt solidare. Am spus că din punctul meu de vedere ar însemna o taxă de solidaritate venită de la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an. Ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă, sau mai lungă, depinde”, a spus Kelemen Hunor, conform sursei citate.

Kelemen Hunor: „Este o perioadă dificilă și e musai să creștem pensiile”

@Este o posibilitate de a aduna niște bani la bugetul de stat, după calculele noastre undeva între 1,4 – 1,6 miliarde de euro pe an, iar de acolo se pot finanța multe lucruri. Dar eu nu pot să fiu de acord ca oamenii care au un venit de 2.500, de 3.000 de lei să fie solidari, când există posibilitatea de a găsi alte surse de finanțare. Nu s-a decis nimic, rămâne să discutăm după instalarea guvernului. Este o perioadă dificilă și e musai să creștem pensiile, pentru că sunt oameni cu 800, 900 de lei și nu se descurcă. În primul rând trebuie să ne gândim la cetățenii României, trebuie să creștem salariile, trebuie să investim 7% din PIB anul viitor, deci e nevoie de resurse. Noi am propus această alternativă, că altfel de unde să iei bani?”, a mai declarat liderul UDMR.

Citeşte şi: PSD şi PNL au bătut palma. Nicolae Ciucă: „99,99% ne-am înțeles. Mâine seară închidem negocierile”