Soluția PSD în criza asigurărilor RCA după decizia ASF de a retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia. Intrarea în insolvență a Euroins este un lucru extrem de îngrijorător, declară la RFI vicepreședintele PSD Gabriel Zetea.

17 mart. 2023, 13:47
Soluția PSD în criza asigurărilor RCA după decizia ASF de a retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea s-a declarat îngrijorat de criza izbucnită pe piața asigurărilor după decizia ASF de a retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România. Zetea a anunțat că PSD are soluții pentru rezolvarea acestei crize și că acestea vor fi mai înainte discutate în cadrul colaiției de guvernare.

”Nu este primul caz și este extrem de îngrijorător. Aceste falimente sau insolvențe, reorganizări nu fac decât să ducă la creșterea prețului RCA pentru fiecare dintre români. PSD are soluții, pe care le vom propune întâi și întâi în cadrul coaliției, sperăm să avem acceptul partenerilor de la PNL și de la UDMR, odată ce dispare un jucător de pe piață, el trebuie înlocuit. Există posibilitatea ca statul român să susțină intrarea pe piață a unui nou jucător, a unui nou asigurator, care să aibă în spate finanțarea statului român și care să regleze cumva prețurile de pe piață.

Vedem în ceea ce privește anul trecut au crescut de exemplu polițele RCA și anul trecut și s-a triplat aproape profitul pe care l-au avut asiguratorii, deși ei se plâng că prețul polițelor RCA este mult prea mic și nu le acoperă cheltuielile. Vedem că există o discrepanță foarte mare între ce spun ei și rezultatele financiare ale acestor agenți economici.

Eu, personal, nu înțeleg și nici PSD-ul nu are cum să înțeleagă de ce ASF a venit întâi și-ntâi în această lună cu creșterea polițelor RCA și abia apoi începem să discutăm despre plafonare. Nu, plafonarea trebuie făcută la prețurile dinainte și asta este a doua soluție pe care o avem, plafonăm prețurile RCA, pentru că în acest moment este evident că profiturile obținute de aceste companii sunt mult prea mari, în comparație cu posibilitatea de suportabilitate a populației.

Deci intrarea unui nou jucător pe piață, susținut financiar de către statul român, de către băncile de stat, CEC, EximBank și apoi plafonarea prețului RCA, dar la nivelul dinainte de creștere”, a spus Gabriel Zetea la RFI.

Eurohold Bulgaria, acționarul majoritar al companiei de asigurări Euroins România, afirmă că decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a retrage autorizația companiei și de a deschide procedura de faliment reprezintă „o preluare ostilă a activelor filialei din România” și că va contesta această decizie.