Soluţia PSD pentru reducerea preţurilor carburanţilor: „Experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ”

PSD anunţă că a pregătit soluțiile pentru ca Ministerul Energiei să poată elabora actul normativ privind reducerea prețurilor la carburanți.

22 iun. 2022, 14:26
Soluţia PSD pentru reducerea preţurilor carburanţilor: „Experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ”

PSD a găsit soluția pentru reducerea prețurilor la combustibili în România. Social-democraţii spun că benzina şi motorina se pot ieftini „prin plafonare, respectiv introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial„.

„Acest lucru nu a exclus colaborarea între toate partidele din Coaliție pentru identificarea soluției potrivite”, se arată într-un comunicat PSD, în care conducerea partidului mai precizează că „Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ”.

Citeşte şi: Preţ carburanţi 22 iunie 2022. Românii protestează degeaba, un plin de benzină/motorină costă tot mai mult

„Precizăm totodată că, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenția Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă. Ar fi deci o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte”, se mai arată în comunicatul PSD.

Pe de alt parte, conducerea PSD susţine că „din punct de vedere procedural însă, la fel cum s-a întâmplat și în cazul plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, proiectul de act normativ trebuie inițiat de Ministerul Energiei, care răspunde în mod direct de monitorizarea pieței și a stocurilor de carburanți”.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit miercuri cu miniştrii şi secretarii de stat de la Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor. La întâlnirea de la Guvern au participat şi şeful ANAF şi cel al Consiliului Concurentei, precum si  Secretarul General al Guvernului. Tema discuţiei a fost legată de găsirea unei soluţii pentru gestionarea situaţiei preţurilor la carburanţi, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Citeşte şi: Şedinţă de urgenţă la Guvern pentru a decide măsurile care să stopeze creşterea preţului carburanţilor. Marcel Ciolacu insistă pentru plafonare


loading...
Partenerii noștri