Soluţia salvatoare a ONG-urilor: dacă se fac sterilizări, în 5 ani nu va mai fi picior de maidanez

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu Cuţu" susţine că în cinci ani de zile nu vor mai fi câini pe stradă dacă animalele vor fi sterilizate şi susţine demersurile pentru o astfel de campanie pentru care în două săptămâni s-au strâns peste 120.000 de semnături, 80.000 fiind în Bucureşti.

RomaniaTV.net
19 dec. 2011, 14:22
Soluţia salvatoare a ONG-urilor: dacă se fac sterilizări, în 5 ani nu va mai fi picior de maidanez

„Respingem orice demers prin care câinii ar putea fi eutanasiaţi. Vrem ca animalele să fie sterilizate, iar dacă acest lucru se va desfăşura într-un program riguros, în cinci ani de zile nu vom mai avea câini pe stradă”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Cuţu Cuţu”, Marcela Pâsla, luni, la o întâlnire organizată la PMB.

Potrivit acesteia, peste jumătate din români doresc ca animalele să nu fie eutanasiate, context în care a fost depus şi un memoriu la Primăria Generală a Capitalei, Marcela Pâsla susţinând colaborarea cu consiliile judeţene pentru sterlizarea câinilor mai ales din mediul rural şi pentru reducerea abandonului acestor animale.

Organizaţiile nonguvernamentale pentru protecţia animalelor cer în 10 ianuarie o dezbatere publică privind situaţia câinilor de rasă comună, acţiunea fiind programată cu o zi înainte de a fi dezbătut proiectul de către Curtea Constituţională.

Mai mult, reprezentanţii ONG-urilor spun că în adăposturi pot fi duşi câinii agresivi şi şefii de haită, ceilalţi putând fi lăsaţi liberi.

Asociaţia „Cuţu Cuţu” a adunat 36.900 de semnături împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân.
Directorul Autorităţii pentru Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, Robert Lorentz, a precizat că organizaţiile nonguvernamentale prezente la întâlnirea de luni de la sediul PMB au depus un memoriu şi au strâns în ultimele două săptămâni peste 120.000 de semnături, dintre care 80.000 din Bucureşti, împotriva eutanasierii animalelor.

40.000 de câini pe străzile Capitalei

„Organizaţiile nonguvernamentale au strâns în două săptămâni peste 120.000 de semnături, peste 80.000 din Bucureşti, prin care propun să nu fie eutanasiate animalele. Programul de sterlizare va continua şi după 1 ianuarie 1012 şi va viza şi zonele private de la periferie. Avem sprijinul ONG-urilor. În Bucureşti aproximativ 80% dintre câini sunt sterilizaţi”, a mai spus Lorentz.
Potrivit acestuia, până în mai ar putea fi sterilizaţi şi cei mai puţin de 20% care nu au fost în acest program, iar PMB va deschide un adăpost de dimensiuni medii pentru câini agresivi.
Robert Lorentz a precizat că, potrivit evidenţelor cabinetelor sanitar-veterinare, în Capitală sunt aproximativ 40.000 de câini sterlizaţi şi vaccinaţi. El a adăugat că, totuşi, în Capitală, în prezent, sunt între două şi trei mii de femele nesterilizate.

Adăposturile, insuficiente

Pe de ală parte, el a spus că numărul reclamaţiilor privind agresivitatea câinilor a scăzut simţitor, fiind primite doar 10-15 telefoane sau scrisori în acest sens.
În adăpostul de câini din Pallady sunt în prezent 60 de animale, dar numărul acestor va creşte până la 600 după extinderea adăpostului, iar până în octombrie în aceste locuri ar putea să intre 1.000 de câini.
Directorul Administraţiei pentru Protecţia Animalelor din PBM a mai spus că de unde la început foarte multă lume susţinea ideea eutanasierea animalelor în ultima perioadă opiniile acestora s-au schimbat astfel că judeţe precum Călăraşi, Ilfov şi Giurgiu s-au pronunţat împotriva uciderii câinilor şi chiar primarul Cristian Poteraş a trimis o precizare în acest sens, susţinând programul de sterilizare.